Tuesday, April 23, 2024

#Război: Sute de transgenderi blocaţi în Ucraina, pentru că nu au acte „de femei”

Must Read

Sute de transgenderi sunt blocaţi în Ucraina, pentru că în paşaport apar încă bărbaţi. Unii sunt sfătuiţi să mintă că şi-au pierdut actele, pentru a putea fi recunoscuţi ca femei. „Gardienii te dezbracă şi te ating peste tot. Poţi vedea pe feţele lor că se întreabă”.

Odată ajunşi la graniţă, sunt întorşi din drum, deoarece, cu documentele oficiale în mână, nu au voie să părăsească Ucraina.

„Am primit sute de informaţii despre astfel de cazuri. Singura soluţie este să meargă la medic şi apoi, cu certificatul, la biroul militar pentru a fi eliminaţi de pe listele de înrolare. Este greu de explicat acest lucru celor care, cu bagajele în mână, au reuşit să ajungă la graniţă, poate după zile întregi de călătorie, ferindu-se de bombardamente şi explozii”, spun asociaţiile LGBT din Kiev, conform La Stampa.

În Chelm, la câţiva kilometri de graniţa dintre Polonia şi Ucraina, puţini oameni recunosc că au prieteni transgenderi. Problema genului şi a homosexualităţii este încă tabu pentru multe persoane din Ucraina. Drepturile homosexualilor din această ţară nu sunt protejate de nicio lege şi nici nu există prea multă sensibilitate în această privinţă.

- Advertisement -

Dar există şi cei de la graniţă care vorbesc liber despre această problemă.

„Unii dintre prietenii mei sunt încă în Ucraina şi încearcă să afle cum să treacă graniţa cu paşapoartele pe care le au”, spune Renata, în vârstă de 44 de ani, care a fugit din Kiev.

Povestiri similare abundă pe reţelele de socializare şi pe blogurile asociaţiilor care ajută comunitatea. Unii îi sfătuiesc pe oameni să mintă la frontieră că şi-au pierdut documentele, pentru a putea fi recunoscuţi ca femei.

„Gardienii te dezbracă şi te ating peste tot. Poţi vedea pe feţele lor că se întreabă ”, relatează Judis în The Guardian.

Potrivit estimărilor organizaţiilor ucrainene, sute de transsexuali au încercat să treacă graniţa de la începutul războiului, dar aproximativ 90% dintre ei au fost respinşi.

Zi Famelu, o femeie transgender care a devenit celebră după ce a participat la un show TV, şi-a povestit şi ea odiseea.

„Sunt în pericol. Nu ştiu ce să fac. Am nevoie urgentă de ajutor, pentru că toată lumea de aici este homofobă şi transfobă”, a scris ea pe reţelele de socializare. Apoi, în urmă cu câteva zile, pe Instagram, a anunţat că a reuşit să treacă în „altă ţară”.

„Sunt încă în viaţă. Nu vă pot împărtăşi detaliile, dar în curând am de gând să vă spun ce mi s-a întâmplat”, a scris ea.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x