Pentru a micșora prețul de la pompă, 14 state europene au ales să reducă accizele pentru carburanți, însă măsura nu este eficientă social sau economic, atrage atenția organizația europeană Transport&Environment.

Cei bogați vor beneficia mai mult de reducerea accizei

Potrivit unui studiu realizat de organizație, persoanele cu venituri mai ridicate vor beneficia de până la 8 ori mai mult de această măsură, decât persoanele cu adevărat vulnerabile. Totodată, reducerile de taxe pentru carburanți dedicate șoferilor vor costa contribuabilii europeni aproximativ 9 miliarde de euro.

 

- Advertisement -

Printre măsurile recomandate de organizația de mediu se numără introducerea unui tarif suplimentar pentru petrolul importat din Rusia, iar banii colectați astfel, să fie folosiți pentru ajutoare sociale punctuale, direcționate către persoanele cu adevărat afectate de criza combustibilului, dar și pentru investiții în dezvoltarea transportului alternativ.

„Guvernele UE susțin că sunt de partea Ucrainei, dar în loc să taxeze petrolul rusesc, îl subvenționează cu 9 miliarde de euro din banii contribuabililor. Există modalități mai bune în care guvernele pot ajuta oamenii. Am putea impune un tarif sau o taxă asupra importurilor de petrol din Rusia chiar acum. În loc să subvenționeze discreționar șoferii, ajutorului poate fi direcționat mult mai clar, către persoanele care au nevoie de el.”, susține Griffin Carpenter, analist auto la T&E.

Guvernele europene nu au luat măsuri pentru reducerea cererii de petrol

Potrivit analizei, cei mai bogați 10% dintre șoferi vor beneficia de până la 8 ori mai mult de aceste reduceri de taxe decât cei mai săraci, în medie, deoarece consumă mult mai mult combustibil. Șoferii mai bogați conduc mai mult, adesea singuri și cu vehicule mai mari și mai poluante. De exemplu, o reducere cu 15 cenți a accizei la carburant pe parcursul a șase luni va reduce factura unui șofer BMW X5 cu 300 de euro, comparativ cu 85 de euro pentru un șofer Citroën C3. Între timp, persoanele care folosesc transportul public nu beneficiază de niciun sprijin.

Țările din UE ar putea colecta 27 de miliarde de euro doar în acest an, dacă ar fi aplicat un tarif de import de 25 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc, arată analiza. Industria petrolieră a Rusiei ar fi nevoită să accepte tarifarea suplimentară, pentru că nu ar avea alternativă, pe termen scurt.

Până în prezent, nu au fost luate măsuri pentru reducerea cererii de petrol în Europa, guvernele concentrându-se doar pe reducerea taxelor pe combustibil, se mai arată în studiu.

Cum s-ar putea reduce cererea globală de petrol?

Un raport al Agenției Internaționala de Energie (IEA) publicat săptămâna trecută a arătat că, dacă toate statele dezvoltate iau 10 măsuri de urgență, ele pot reduce rapid cererea globală de petrol cu ​​2,7 milioane de barili pe zi, echivalent cu cererea de petrol a tuturor mașinilor din China.

„Cea mai ușoară modalitate de a evita prețurile mari ale petrolului este de a face posibil ca oamenii să conducă mai puțin. Guvernele ar trebui încurajeze lucratul de acasă și să reducă temporar tarifele pentru transportul public. Dacă guvernele vor să ajute gospodăriile cu venituri mici, dependente de mașini, ar trebui să scadă impozitele pe venit, să introducă măsuri pentru încurajarea transportului în comun, sau chiar să ofere subvenții financiare familiilor afectate.”, consideră Griffin Carpenter.

Sursa: capital.ro