Saturday, July 2, 2022

Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană

Must Read

Ea a spus că cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, semnată joi, îi este adresată lui Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, ţară care deţine rotativă a Consiliului Uniunii Europene, şi va fi depusă la Bruxelles în zilele următoare.

  • „Astăzi semnăm cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ea este adresată lui Emanuel Macron, președintele Franței, țara care astăzi deține președinția Consiliului Uniunii Europene.
  • Cererea o depunem în următoarele zile la Bruxelles.
  • Republica Moldov trebuie să aibă un parcurs european clar. Suntem pregătiți să facem totul pentru realizarea acestui obiectiv național fundamental. Cetățenii au ales această cale europeana, ei văd viitorul în UE.
  • Știm care sunt pașii pe care trebuie să îi urmăm și suntem pregătiți de lucru. Pas cu pas, hotărât vom parcurge toate etapele”, a declarat Maia Sandu.

Și premierul georgian Irakli Garibaşvili a semnat joi cererea de aderare a Georgiei la UE.

Georgia și Republica Moldova se vor alătura Ucrainei în eforturile de aderare, după ce preşedintele Volodimir Zelenski a cerut marţi UE să aprobe intrarea rapidă a Kievului, în contextul războiului declanșat de Vladimir Putin.

- Advertisement -

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=external&v=1137449940420538

Candidatura Ucrainei ar urma să fie discutată la summitul liderilor statelor UE care va avea loc săptămâna viitoare.

Aderarea la UE este în mod normal un proces lung şi tensionat politic, în timpul căruia ţările trebuie să se alinieze la regulile şi valorile UE. Statele membre ale UE au ultimul cuvânt în privinţa aplicaţiilor de aderare.

Ţările care au oficial statutul de candidate la aderare sunt Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru şi Turcia. Cu toate acestea, negocierile de aderare sunt blocate sau trenează de mai mulţi ani.

Statutul de candidat la aderarea la UE poate oferi unei ţări beneficii concrete, de exemplu datorită faptului că aceasta devine mai atractivă pentru investiţii, fluxurile comerciale sunt mai uşoare şi stabilitatea este mai mare, conform UE.

- Advertisement -


- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
0 commission RO V2
Latest News

Noul premier al Israelului este un român. Cine este Yair Lapid?

Ambasada Israelului în România a afirmat că noul premier interimar, Yair Lapid, are origini românești. „Bunicii materni sunt originari din...
- Advertisement -

More Articles Like This