Conform spuselor sale, NATO susține că nordul Flancului Estic este vizat direct de un posibil conflict militar cu armata rusă, ignorând complet situația actuală a securității europene de la Marea Neagră.

„Încă se consideră în Europa că partea nordică a flancului estic este mai vizată de o posibilă invazie sau un atac rusesc decât partea noastră a Mării Negre, deși noi spunem că aici este partea cea mai importantă și vulnerabilitățile s-au mutat din nord înspre sud”, a spus Vasile Dîncu la Europa Liberă.

Reamintim că Vasile Dîncu a declarat luni, 28 martie, că în țara noastră se află peste 3.900 de soldați străini. Totodată, ministrul Apărării Naționale a subliniat că numărul militarilor străini va crește cu aproximativ 1.000 de militari.

Numărul soldaților străini din România va crește. Vasile Dîncu: Vom avea în jur de 5.000 de militari

- Advertisement -

Acesta a explicat că militarii sunt din Franţa, Belgia și Olanda și vor fi distribuiţi în mai multe zone din România, în funcţie de activităţile pe care le desfăşoară.

„În momentul acesta avem 3.913 soldaţi în România, aduşi prin toate mecanismele (…) Batalionul francez care are 500 de militari, plus belgieni şi olandezi care au venit înainte, este sub comandă europeană. Acum, acest battle group nou va veni cu o mie de soldaţi, deci vom avea în jur de 5.000 de militari străini pe teritoriul nostru”, a declarat Vasile Dîncu la Digi24.

Bazele militare unde pot fi primiți militarii din străinătate

De asemenea, el a subliniat faptul că militarii străini pot fi primiți în baze din locații precum Câmpia Turzii sau Cincu.

„Nu vor fi toţi la Kogălniceanu, probabil vor fi şi în alte zone din România. Noi mai avem baze în care putem primi soldaţi, sunt cunoscute: Câmpia Turzii, Cincu, în alte locuri, sunt informaţii clasificate acestea. Vor fi şi în funcţie de profilul lor.

Aviaţia este legată de două aeroporturi importante militare pe care le avem, iar forţele terestre au alte zone. Apoi există şi mişcarea pe teritoriul nostru, mişcarea pe flancuri. Noi avem o mişcare şi pe ţări, o rotaţie prin care schimbăm batalioane cu polonezii, avem noi o echipă în Polonia, au ei la Craiova o echipă”, a completat ministrul Apărării Naţionale.

Vasile Dîncu a informat și că Muntenegru şi-a arătat intenţia de a trimite soldaţi în țara noastră.

„Astăzi am văzut că premierul nostru s-a întâlnit cu premierii din această zonă, din Balcanii de Sud-Est şi am văzut intenţia Muntenegrului care încearcă să vină, să se alăture.  S-a anunţat astăzi intenţia, nu am apucat să discutăm despre negocieri în acest sens, dar s-a discutat”, a conchis ministrul.

Sursa: capital.ro