Wednesday, April 24, 2024

Rusia ar fi trimis avioane „înarmate nuclear” în spaţiul aerian al Suediei

Must Read

Încălcarea teritoriului suedez a durat aproximativ un minut, se arată în raportul autorităților de la Stockholm , vcare iau acum în calcul aderarea la NATO.

Rusia trece la ameninţări mai dure. Patru avioane ruseşti, două avioane de atac Sukhoi 24 escortate de două avioane de luptă Sukhoi 27, au decolat de la baza aeriană Kaliningrad înainte de incursiunea din 2 martie, fiind echipate cu arme nucleare, „lucru pe care piloţii ruşi nu aveau nicio problemă să-l arate”, anunţă televiziunea suedeză TV4 News. Potrivit sursei citate, „a fost un act deliberat de intimidare”.

În urma conflictului din Ucraina, forţele aeriene suedeze ar fi avut o pregătire sporită şi ar fi putut vedea din timp că piloţii se îndreptau spre cerul de deasupra Gotland, o insulă suedeză din Marea Baltică.

Forţele armate ale ţării au refuzat să comenteze în mod oficial dacă cele două avioane de atac erau echipate cu arme nucleare, dar au declarat pentru reţeaua de televiziune că încălcarea spaţiului aerian trebuie să fi fost deliberată. Încălcarea teritoriului suedez a durat aproximativ un minut, se arată în raportul autorităților de la Stockholm.

- Advertisement -

Suedia s-a răzgândit în privința alianțelor militare. Cât de posibilă este aderarea țării la NATO

Premierul Suediei, Magdalena Andersson, a anunțat miercuri, 30 martie, că nu exclude o aderare a țării sale la NATO, în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Până acum, premierul îşi exprimase preferinţa ca țara sa să rămână în afara alianţelor militare.

”Nu exclud în niciun fel aderarea la NATO. Vreau ca noi să facem o analiză aprofundată a posibilităţilor pe care le avem în această situaţie, ameninţările şi riscurile asociate pentru a lua cea mai bună decizie pentru Suedia”, a afirmat lidera social-democrată într-un interviu acordat televiziunii publice SVT.

Suedia este oficial nealiniată militar, chiar dacă este parteneră a Alianţei Nord-Atlantice şi a abandonat linia de neutralitate strictă după sfârşitul Războiului rece.

În ziua în care Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie, Magdalena Andersson respinsese aderarea, afirmând că ”într-o astfel de situaţie, este crucial ca linia Suediei în politica sa de securitate să rămână neschimbată”.

La 8 martie, ea intrase într-o polemică chiar, afirmând că o candidatură suedeză ar risca să ”destabilizeze” securitatea în nordul Europei. Moscova este foarte ostilă intrării Suediei şi a Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică.

În Suedia, războiul din Ucraina a provocat un salt spectaculos în favoarea aderării, cu aproape 50% din populaţie pronunţându-se pentru alăturarea la NATO, potrivit mai multor sondaje apărute de la începutul lunii martie.

Sursa: romaniatv.net

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Alegeri SUA: Actorul Dwayne „The Rock” Johnson îşi retrage sprijinul pentru Biden

Actorul american Dwayne Johnson, cunoscut ca The Rock, a declarat vineri că, spre deosebire de alegerile prezidenţiale din 2020,...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x