Sunday, July 14, 2024

Rusia ia în considerare să accepte bitcoin ca plată pentru exporturile de petrol și gaze, dar asta ar pune probleme Chinei

Must Read

Rusia ia în considerare să accepte bitcoin ca plată pentru exporturile sale de petrol și gaze, a declarat Pavel Zavalni, președintele Comisiei pentru energie din cadrul Dumei de Stat. Analiștii financiari spun însă că o astfel de decizie ar pune probleme Chinei, unde utilizarea criptomonedei este interzisă.

Pavel Zavalni a spus că țărilor „prietenoase” li s-ar putea permite să plătească în criptomonedă sau în monedele lor locale, scrie BBC.

La începutul acestei săptămâni, președintele rus Vladimir Putin a declarat că dorește ca țările „neprietenoase” să-și cumpere gazul cu ruble.

Mișcarea are ca scop stimularea monedei rusești, care a pierdut peste 20% din valoare în acest an. Sancțiunile impuse de Regatul Unit, SUA și Uniunea Europeană, în urma invaziei Ucrainei, au pus presiune asupra rublei și au crescut costul vieții pentru ruși. Cu toate acestea, Rusia este încă cel mai mare exportator mondial de gaze naturale și al doilea furnizor de petrol.

- Advertisement -

Zavalni a declarat joi că Rusia a analizat modalități alternative de a primi plăți pentru exporturile de energie.

El a spus că China și Turcia se numără printre țările „prietenoase” care „nu sunt implicate în presiunea sancțiunilor”. „Am propus Chinei de mult timp să treacă la decontări în monede naționale pentru ruble și yuani. Cu Turcia, va fi vorba de lire și ruble. De asemenea, puteți plăti cu bitcoini”, a declarat Zavalni.

Plățile în bitcoin, risc pentru China

Analiştii susțin că Rusia ar putea avea de câștigat dacă va accepta plata în criptomonede, în ciuda riscurilor.

„Rusia resimte impactul sancțiunilor fără precedent. Simte nevoia de a susține economia și, în multe privințe, bitcoin este văzut ca un activ pe creștere”, a declarat David Broadstock, cercetător la Institutul de Studii Energetice din Singapore , care a remarcat însă că valoarea bitcoin a oscilat cu până la 30% în acest an.

„Acceptarea bitcoin, în comparație cu alte monede tradiționale, implică un risc considerabil mai mare în comerțul cu gaze naturale. Mai mult, unul dintre principalii parteneri comerciali „prietenos” pentru Rusia este China, iar utilizarea criptomonedei este interzisă în China”, a explicat Broadstock. „Mai mult, unul dintre principalii parteneri comerciali „prietenos” pentru Rusia este China, iar utilizarea criptomonedei este interzisă în China. Acest lucru limitează în mod clar potențialul de plată folosind bitcoin.”, a adăugat el.

Pe de altă parte, există îngrijorări că oligarhii ruși ar putea folosi monede virtuale pentru a evita sancțiunile. Acest lucru a determinat guvernul Ucrainei, precum și politicienii americani și europeni să ceară platformelor de criptomonede să interzică utilizatorii ruși.

„Unii ruși obișnuiți folosesc criptomonedele ca un colac de salvare acum, când moneda lor s-a prăbușit. Mulți dintre ei probabil se opun acțiunii țării lor, iar o interdicție i-ar răni și pe ei”, a declarat Brian Armstrong, directorul executiv al companiei de criptomonede Coinbase.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru livrările sale de gaze naturale către „ţările ostile” şi a dat termen autorităţilor ruse o săptămână să pună la punct un nou sistem de plăţi în ruble. Declarațiile lui au dus moneda la un nivel maxim al ultimelor trei săptămâni.

Guvernul rus a adoptat pe 8 martie o listă cu ţări „neprietenoase”, în urma sancţiunilor impuse Rusiei după invazia acesteia împotriva Ucrainei. Pe listă se regăsesc SUA, Canada, ţările UE, Marea Britanie şi alte ţări europene nemembre ale UE şi din Asia de Sud şi Sud-Est care s-au raliat sancţiunilor.

Germania, Austria şi Polonia au răspuns că nu vor da curs solicitării Moscovei. Acestea se numără însă printre statele UE cele mai dependente de gazele ruseşti şi prin urmare cele mai expuse efectelor negative ale unei eventuale sistări a livrărilor.

Sursa: digi24.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump. Atacatorul s-a aflat pe un acoperiș, Trump a fost rănit ușor, la ureche, dar 1 persoană din...

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump. Atacatorul s-a aflat pe un acoperiș, la circa 250 de metri de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x