Saturday, April 20, 2024

Rusia reinterpretează infamul ”Davai ceas!” drept răzbunare la sancțiunile Vestului. Ceasuri elvețiene de milioane de dolari confiscate la Moscova

Must Read

Ceasuri elvețiene de milioane de dolari au fost confiscate de FSB, principala agenţie de securitate din Rusia, dintr-un magazin Audemars Piguet din Moscova.

Autoritățile au invocat faptul că ceasurile ar fi fost aduse în țară prin încălcarea regulile vamale, potrivit BBC.

Incidentul a avut loc săptămâna trecută, după ce Elveția, cunoscută pentru statutul său neutru, a anunțat că se aliniază sancțiunilor impuse de UE Rusiei din cauza invadării Ucrainei.

Un ceas de la Audemars Piguet poate costa și peste 921.000 de dolari. Compania nu a comentat public situația.

- Advertisement -

După invazie, brandul elvețian de lux a anunțat că și-a încetat operațiunile în Rusia și că cele două magazine din Moscova au fost închise temporar.

Potrivit oficialilor din industrie, Elveția a exportat în 2021 în Rusia ceasuri în valoare de 260 de milioane de franci elvețieni (280 de milioane de dolari), dar piața rusească valorează mult mai mult, având în vedere că mulți cetățeni își cumpărau produse de lux direct din țara producătoare, notează Digi24.

După ce zeci de companii au anunțat că ies de pe piața rusească, în semn de protest la invazia Ucrainei, Moscova a reacționat sechestrând proprietăți ale acestora. În țară au rămas blocate sute de avioane de pasageri străine închiriate, în valoare de aproape 10 miliarde de dolari, proprietarilor lor fiindu-le respinse cererile de returnare.

La începutul lunii, autoritățile ruse au transmis că iau în calcul o lege care să permită naționalizarea activelor companiilor occidentale care se retrag din țară.

Confiscarea ceasurilor elvețiene trimite cu gândul la perioada în care România a fost ocupată de trupele Armatei Roșii. Atunci, dincolo de violurile și crimele pe care le săvârșeau soldații ruși, aceștia opreau oameni pe stradă și, sub amenințarea armei, le confiscau obiectele personale, în special hainele și ceasurile, spunându-le ”Davai ceas, davai palton!” (”Dă-mi ceasul, dă-mi paltonul!”).

Sursa: ziare.com

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x