O declarație venită chiar acum de la Kiev ar putea da Europa peste cap. Oleksi Arestovici, consilier al şefului de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a vorbit despre situația din Ucraina, dar și despre modul în care conflictul armat ar putea să fie încheiat.

Acesta susține că războiul dintre Rusia și Ucraina ar trebui să se termine cel târziu la începutul lunii mai. El a explicat și motivele pentru care a dat o astfel de dată. Oficialul de la Kiev spune că la acel moment Rusia nu va mai avea resurse pentru a susţine invazia, scrie Reuters.

Totodată, Arestovict a mai adăugat că momentul opririi războiului depinde de câte resurse este dispus Kremlinul să folosească în această ofensivă. Pe de altă parte, acesta s-a declarat optimist și speră ca totul să se termine și mai devreme de această dată.

“Cred că nu mai târziu de mai, începutul lunii mai, ar trebui să avem un acord de pace, poate mult mai devreme. Vom vedea, eu vorbesc de cele mai târzii date posibile”, a afirmat el.

- Advertisement -

Cât va mai dura războiul din Ucraina?

În ceea ce privește acordul de pace, în cazul în care lucrurile se vor desfășura așa cum prezice oficialul ucrainean, există două variante. Mai exact, una dintre ele o reprezintă retragerea trupelor, sau ”o tentativă de a aduna niște sirieni pentru runda doi”, spune acesta.

“Suntem la răscruce acum: fie va fi un acord de pace rapid, într-o săptămână sau două, cu retragerea trupelor şi tot ce mai implică, fie va exista o tentativă de a aduna să zicem nişte sirieni pentru runda doi şi, când îi ‘măcinăm’ şi pe ei, un acord la jumătatea lunii aprilie sau spre sfârşitul lunii aprilie”, a precizat consilierul ucrainean.

Pe de altă parte, Arestovici mai vede și o posibilitate care ar putea prelungi conflictul. În opinia sa, un scenariu “total nebun” ar fi ca Rusia să trimită recruţi care să aibă doar o lună de pregătire. În același timp, purtătorul de cuvânt al lui Zelenski a mai adăugat că deși va fi semnat un acord de pace, conflictul nu se va termina atât de repede, el subliniind faptul că ar mai putea exista mici ciocniri timp de un an.

Sursa: capital.ro