Monday, June 27, 2022

Șeful NATO avertizează Rusia să nu atace liniile de aprovizionare care sprijină Ucraina: ”Acest lucru va declanșa articolul 5”

Must Read

Secretarul general al NATO a avertizat că un atac rusesc asupra liniilor de aprovizionare ale națiunilor aliate care sprijină Ucraina cu arme și muniții ar fi o escaladare periculoasă a războiului care se desfășoară în Europa de Est.

Jens Stoltenberg a făcut aceste declarații marți într-un interviu acordat CBC News, în timp ce el, premierul Justin Trudeau și liderii Spaniei și Letoniei au vizitat baza și poligonul de antrenament al NATO de la Adazi, în afara capitalei Letoniei, Riga.

„Aliații ajută Ucraina să își susțină dreptul la autoapărare, care este consacrat în Carta ONU”, a spus Stoltenberg după o întâlnire cu Trudeau, premierul spaniol Pedro Sanchez și prim-ministrul leton Arturs Krišjānis Kariņš la baza Adazi.

“Rusia este agresorul, iar Ucraina se apără. Dacă există vreun atac împotriva vreunei țări NATO, a unui teritoriu NATO, atunci se va declanșa articolul 5”.

- Advertisement -

Articolul 5 este clauza de autoapărare din tratatul fondator al NATO, care prevede că un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor celor 30 de națiuni membre.

„Sunt absolut convins că președintele Putin știe acest lucru și eliminăm orice spațiu pentru calcule greșite, neînțelegeri cu privire la angajamentul nostru de a apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a spus Stoltenberg.

Statele Unite și aliații săi, inclusiv Canada, s-au angajat într-o cursă contra cronometru pentru a trimite arme și muniții în Ucraina, care a fost sub asalt necruțător din partea forțelor ruse de peste două săptămâni.

Unii din comunitatea de informații din SUA se tem că Moscova ar putea încerca să oprească fluxul de arme care intră în Ucraina, fie cu lovituri aeriene, fie cu artilerie cu rază lungă. Armele care vin din Occident sunt descărcate în țările de graniță, precum Polonia, și apoi expediate pe uscat.

Stoltenberg a spus că există o distincție clară între liniile de aprovizionare din interiorul Ucrainei și cele care operează în afara granițelor acesteia.

„Există un război în Ucraina și, desigur, liniile de aprovizionare din interiorul Ucrainei pot fi atacate”, a spus el.

„Un atac asupra teritoriului NATO, asupra forțelor NATO, asupra capacităților NATO, ar fi un atac asupra NATO”.

Stoltenberg a spus că mesajul NATO către Rusia este că „trebuie să pună capăt războiului, că vom continua să sprijinim Ucraina și că vom continua să impunem sancțiuni fără precedent”.

Sursa: antena3.ro

- Advertisement -


- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
0 commission RO V2
Latest News

Serbia critică decizia UE privind Ucraina: ‘A sărit peste câteva decenii de presiune, șantaj și birocrație’

Ucraina, care nu îndeplinește standardele necesare, a primit statutul de candidat la UE doar datorită conflictului cu Rusia, a...
- Advertisement -

More Articles Like This