Wednesday, November 29, 2023

Cine asociază Guvernul, preşedintele şi premierul cu corupţia ori incompetenţa e suspect de propagandă rusă în algoritmi propuşi (proiect de lege)

Must Read

Autorităţile vor să realizeze o platformă informatică pentru a scana presa online, blogurile şi reţelele sociale pentru a găsi ştiri false (fake news), surse de dezinformare şi propagandă în contextul conflictului din Ucraina.

O platformă pentru a scana dezinformările din online este pregătită de un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), la care s-a alăturat și Guvernul României, împreună cu CNA și mai multe ONG-uri. Potrivit Profit.ro, echipa de comunicare a Guvernului a solicitat departamentul de relaţii publice din toate ministerele să desemneze câte un reprezentant în grupul de lucru și să vină, până vineri, 11 martie, cu observații pe narativele și cuvinte cheie incluse în motoarele de căutare și în parametrii de analiză.

Una dintre combinaţiile de cuvinte care vor alerta autorităţile privind o posibilă dezinformare şi propagandă rusă în algoritmii platormei este una prin care Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau preşedintele Klaus Iohannis ar fi asociaţi cu un context de „corupție” ori „incompetență”, având ca marker de dezinformare expresii precum “mizerie” sau “furtișag”.

- Advertisement -

Astfel, în cazul presei de investigaţie, orice articol care ar semnala acte de corupţie, incompetenţă sau alte deficienţe în Guvern l-ar face pe autorul acestuia suspect de a fi agent al propagandei ruse în algoritmii platformei. La fel, orice postare similară pe bloguri sau pe rețele sociale, notează sursa citată.

Prima reacţia a Guvernului despre platforma pentru a scana dezinformările din online

„Guvernul este deschis cooperării cu reprezentanții societății civile cât timp rezultatul cooperării este în interesul și beneficiul cetățeanului.

Inițiativele ONG-urilor și experților media vor genera recomandări în domeniul combaterii dezinformării și știrilor false.

Activitatea grupului este independentă de funcționarea și structurile Guvernului, produsele primite urmând a fi analizate și, eventual, valorificate.

Proiectul este inițiat de societatea civilă, iar Guvernul nu a cerut monitorizarea vreunui termen specific”, este reacţia Biroului de presă al Guvernului.

Statul român îşi face o platformă pentru a scana dezinformările din online. Tradiţii şi spiritualitate sunt „markeri ai dezinformării” în opinia comunicatorilor guvernamentali

În actualul context militar şi politic extrem de tensionat, comunicatorii Guvernului consideră sintagma „palierul de decizie de la București este corupt” drept un element al dezinformării și propagandei.

Conform Profit.ro, distingerea informațiilor false și propagandei poate fi problematică și în cazul „markerilor”” propuși la alte „narative de dezinformare” ce vor fi scanate de platforma Guvernului în mediul online, pentru a fi contracarate. “Lipsa consensului”, „tradiții”, „spiritualitate”, „extindere” sunt, în percepția comunicatorilor guvernamentali, “markeri ai dezinformării”, termeni „încărcați”, specifici discursului de dezinformare”, dacă sunt asociați, după caz, unor “subiecți” precum NATO, România, Bruxelles, Ursula, Stoltenberg, Geoană, și alții.

Comunicatorii din Guvern au explicat că datele pe care platforma le va interpreta ca dezinformare sau propagandă în mediul online vor ajuta autorităţile pentru a le contracara prin comunicate de presă sau intervenții în studiourile TV.

Au existat deja situaţii în care încadrarea subiectivă în aceste categorii a dus la erori jenante din partea autorităţilor. Săptămâna trecută, site-ul românesc aktual24.ro a fost împreună cu Sputnik și Russia Today, după ce Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), care nu are totuși nicio atribuție legală în blocarea accesului la internet, l-a trecut pe lista publicațiilor care ar dezinforma în contextul invaziei Rusiei în Ucraina. Ulterior, după proteste, a fost deblocat, purtătorul de cuvânt al Guvernului spunând că a fost vorba despre o eroare.

Explicaţiile Guvernului despre cineva va lucra la platforma de scanare a dezinformărilor din online

„Global Focus, Active Watch, Media Wise și alte ONG-uri cu expertiză în media literacy, campanii de informare corectă a cetățenilor, monitorizare și analiză media, împreună cu CNA, au fost coagulate de către DSU într-un grup de lucru privind identificarea de “fake news” și surse de dezinformare în contextul situației din Ucraina, cu motoare de căutare, indexare pe mașini virtuale și algoritmi de realitate virtuală și inteligență artificială.

La inițiativa DSU s-a alăturat și Guvernul României.

Platforma, care are mai multe module, scanează mediul online (mainstream media, blog-uri, social media etc.), identifică și extrage – pe narativele stabilite – inclusiv folosind cuvintele cheie și grupuri de cuvinte cheie – elementele solicitate, într-o serie de formate: de la text scris, la statistici și elemente de interpretare, din care pot fi extrase trenduri, tendințe si potențiale direcții de acțiune ale agenților (agenții, actori etc.) care pot genera “fake news” și elemente specifice propagandei”, este răspunsul reprezentanţilor Guvernului, conform Profit.ro.

Cum va funcţiona platforma anti fake news

Cu ajutorul platformei, autorităţile spun că vor putea identifica mesajele de dezinformare şi principalii vectori de diseminare. Cei care lucrează la realizarea platformei au selectat mai mult „narative” de dezinformare din România care au legătură cu actuala criză generată de războiul din Ucraina.

Pentru fiecare subiect se va face o căutare, introducând sintagme construite pe schema: (subiect) AND (context) AND (marker de dezinformare).

1. NARATIVE SPECIFICE

a. „Palierul de decizie de la București este corupt”
SUBIECT: “Guvern”, “Iohannis”, “Nicolae Ciucă”
CONTEXT: “corupție”, “incompetență”
MARKER DE DEZINFORMARE: “furtișag”, “mizerie”

b. „Lipsa de legitimitate a intervenției României în sprijinul Ucrainei”
SUBIECT: “România”, “ajutor”, “sprijin”
CONTEXT: “Războiul din Ucraina” (dimensiunea e complet codată)
MARKER DE DEZINFORMARE: „nu este prietena”, „nu suntem prieteni”, “dușmani”, “noua ordine mondială”

c. „România este o colonie a Vestului”
SUBIECT: “Guvern”, “Iohannis”, “Nicolae Ciucă”
CONTEXT: Războiul din Ucraina
MARKER DE DEZINFORMARE: “slugi”, “colonie”, (“renunțare” AND “suveranitate”)……..

Conform sursei citate, comunicatorii din ministere trebuie să trimită feedback pe 6 narative de dezinformare, despre care li se explică faptul că “au fost stabilite de dezvoltator și în interiorul task-force-ului, din analizele și experiență anterioară, actualizate la conflictul din Ucraina, având funcționalitate extinsă și fiind integrate în procesul de AI”.

Deocamdată, platforma este în stadiul de dezvoltare și integrare a elementelor funcționale.

Sursa: romaniatv.net

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Top cele mai cunoscute 70 de citate ale celebrului investitor Charlie Munger

Un investitor american remarcabil este Charlie Munger. Pe lângă faptul că este prieten și partener al guruului de investiții...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x