Thursday, March 28, 2024

Tratat de pace în 15 puncte. Rusia și-ar retrage trupele din Ucraina dacă guvernul de la Kiev își declară neutralitatea și își limitează capacitățile militare.

Must Read

Financial Times: Negocierile dintre Rusia și Ucraina au evoluat considerabil în ceea ce privește redactarea unui tratat de pace în 15 puncte. Rusia și-ar retrage trupele din Ucraina dacă guvernul de la Kiev își declară neutralitatea și își limitează capacitățile militare.

Potrivit publicației britanice, care citează trei oficiali implicați în negocierile dintre cele două părți ale conflictului, acordul propus, discutat astăzi pentru prima dată în întregime de negociatorii ruși și cei ucraineni, implică renunțarea guvernului de la Kiev la aderarea la NATO. Totodată, Moscova vrea ca Ucraina să nu găzduiască baze militare străine sau armament pe teritoriul țării.

“Aceasta (neutralitatea Ucrainei) este într-adevăr opțiunea care este discutată în prezent și care poate fi considerată un compromis”, a declarat Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al biroului președintelui Rusiei. Ucraina a precizat anterior că va refuza această condiție a Moscovei.

De cealaltă parte, unul dintre principalii consilieri ai președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pentru Financial Times că orice acord de încetare a focului ar implica neapărat și necondiționat “retragerea trupelor armate ale Federației Ruse de pe teritoriul Ucrainei” și, desigur, eliberarea orașelor și teritoriilor ocupate de la începutul invaziei.

- Advertisement -

Atât oficialii ruși cât și cei ucraineni au declarat că discuțiile de miercuri dintre cele două echipe de negociere au făcut progrese în ceea ce privește fixarea termenilor unui acord. Cu toate acestea, guvernul de la Kiev rămâne sceptic cu privire la intenția președintelui Vladimir Putin de a accepta pacea și se teme că progresul ultimelor discuții dintre cele două delegații ar putea fi o iluzie, un mijloc al Moscovei de a câștiga timp pentru a-și regrupa forțele și, implicit, pentru a relua ofensiva.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x