Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat vineri pentru CNN că el crede că are loc o regrupare a trupelor rusești, deoarece acestea „nu pot susține presiunea” și nu pot continua asaltul asupra Ucrainei de pe trei fronturi.

Kuleba a declarat că decizia Moscovei de a reduce activitatea militară pe cele două fronturi de la Kiev și Cernihiv a venit într-un moment în care „forțele ucrainene au început să le respingă cu succes din satele și orașele mici care fac parte din asediul Kievului. Motivul pentru care au spus acest lucru a fost că au simțit că nu pot susține presiunea și nu pot menține linia frontului din jurul Kievului”.

Vladimir Putin, mai realist în privința strategiei militare

De asemenea, Kuleba a spus că acest lucru poate fi un indiciu al faptului că președintele rus Vladimir Putin a devenit mai realist în ceea ce privește strategia sa militară. „Cred că a devenit deja mai realist, deoarece nu-mi pot imagina că retragerea forțelor rusești din nordul Ucrainei nu a fost ordonată de el”, a declarat ministrul.

- Advertisement -

„Dacă traducem această mișcare recentă în limbaj uman, înseamnă literalmente că nu am suficientă putere pentru a continua să atac Ucraina din trei direcții simultan. Așa că trebuie să mut o parte din forța mea militară într-o altă direcție pentru a-mi întări armata în acea zonă”, a spus el.

„Oricare ar fi imaginea lui despre realitate, din pașii pe care îi fac pe teren, pot concluziona că are o înțelegere că puterea lui, că nu este suficient de mare pentru a continua să atace Ucraina din toate colțurile și asta este clar acum”, a adăugat Kubela.

Retragerea rușilor poate însemna și altceva

Dar ministrul de externe a mai spus că el crede că retragerea forțelor rusești poate fi o încercare de a se pregăti din punct de vedere strategic pentru un asalt asupra regiunii ucrainene Donbas.

„Vedem că o parte din unitățile lor militare se retrag înapoi pe teritoriul Belarusului, dar în același timp auzim mesaje consistente și am primit și informații că ei încă privesc Donbasul ca pe un fruct ușor de obținut”, a declarat el pentru CNN. „Ei trebuie să regrupeze resursele și să se pregătească pentru bătălia pentru Donbas”.

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că două elicoptere ucrainene Mi-24 au efectuat un atac asupra unui depozit de combustibil din sudul Rusiei. Când a fost întrebat dacă Ucraina a fost cea care a efectuat atacul, Kuleba a spus că nu poate verifica acest lucru.

Dmytro Kuleba: Sper că Occidentul nu va obosi să ne susțină

Întrebat dacă este surprins, în general, de capacitatea militară a Ucrainei în aer, Kuleba a spus că are „încredere în poporul ucrainean și în forțele noastre armate și, în calitate de ministru de externe, în diplomația noastră”. Acesta este un război. Ne-au atacat pentru a ne distruge și ne resping dreptul nostru de a exista ca națiune, așa că înseamnă că vom riposta prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție, în cadrul legilor internaționale de război existente”.

„Nu obosim când luptăm pentru libertate, pentru independență și pentru valori. Așa că sper că oamenii din Occident nu vor obosi să ne susțină și ei”, a mai spus el.

Sursa: capital.ro