Wednesday, April 24, 2024

Averea cumulată a celor mai bogați americani a crescut cu 6.500 miliarde de dolari într-un singur an

Must Read
Datele înregistrate de Rezerva Federală (Fed) arată că averea cumulată a celor mai bogați americani a crescut cu un total de 6.500 de miliarde de dolari anul trecut. Creșterea a avut loc ca urmare a scumpirii acțiunilor și a piețelor financiare.

Averea cumulată a celor mai bogați americani a crescut cu 6.500 miliarde de dolari într-un singur an

Așadar, datele înregistrate de Fed arată că averea cumulată a celor mai bogaţi 1% dintre cetățenii SUA a atins un nivel record de 45.900 de miliarde de dolari la sfârșitul trimestrului al patrulea al anului 2021, transmite CNBC.

De asemenea, cel mai recent raport al Fed privind averea gospodăriilor arată și că averile lor au crescut cu peste 12.000 de miliarde de dolari, sau cu mai mult de o treime.

„Cifrele sunt uluitoare. Boom-ul pandemic al bogăţiei se situează cu siguranţă în vârful sau aproape de toate boom-urile din ultimii 40 de ani”, a explicat Edward Wolff, profesor de economie la Universitatea din New York .

- Advertisement -

Ponderea bogăţiei deţinute de 90% dintre americani a scăzut uşor

Totodată, raportul respectivă arată și că ponderea averii deţinute de 90% dintre americani a scăzut uşor, comparativ cu perioada anterioară pandemiei, de la 30,5% la 30,2%.

Amintim că cei mai bogaţi 1% deţineau la sfârşitul anului 2021 un procent record de 32,3% din averea națiunii. Creşterea averilor celor mai bogaţi americani a stagnat sau a încetinit uşor până acum în acest an, din cauza scăderii cotaţiilor acţiunilor.

Principalii factori de creştere a averilor pentru cei mai bogaţi americani au fost anul trecut acţiunile şi afacerile private. Aproximativ 4.300 de miliarde de dolari din câştigurile totale ale celor mai bogaţi 1% au provenit anul trecut din acţiunile corporative şi acţiunile fondurilor mutuale, arată raportul realizat de Fed.

Portofoliile de acţiuni ale celor mai bogaţi 1% dintre americani valorează în momentul de față 23.000 de miliarde de dolari şi reunesc un record de 53,9% din totalul acţiunilor deţinute individual, informează banca centrală din SUA.

În ciuda pretenţiilor de democratizare a pieţei de valori, cu milioane de noi investitori individuali care deschid conturi de tranzacţionare pe Robinhood şi alte platforme, deţinerea de acţiuni în America a devenit mai concentrată, comparativ cu perioada dinainte de pandemie.

La rândul lor, cei mai bogaţi 10% dintre americani deţineau la sfârşitul anului 2021 un record de 89% din acţiunile corporative şi acţiunile fondurilor mutuale deţinute individual.

Sursa: capital.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Alegeri SUA: Actorul Dwayne „The Rock” Johnson îşi retrage sprijinul pentru Biden

Actorul american Dwayne Johnson, cunoscut ca The Rock, a declarat vineri că, spre deosebire de alegerile prezidenţiale din 2020,...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x