Friday, March 29, 2024

BNR avertizează! Cele mai mari scumpiri vin în următoarele trei luni

Must Read

Specialiştii de la Banca Națională a României avertizează că scumpirile nu se opresc aici, iar criza de abia acum începe. Preţurile vor creşte şi mai mult în următoarele trei luni, iar inflaţia va atinge apogeul la vară, conform estimărilor BNR.

Fermierii și procesatorii din industria alimentară anunţă scumpiri peste scumpiri, în fiecare săptămână.

Pe de altă parte, Ministerul Agiculturii spune că nu ar trebuie să urmeze noi scumpiri pentru că Guvernul a venit cu măsuri pentru palfonarea preţurilor la energie şi gaze şi că va aproba un nou pachet care ar trebuie să duca la reducerea preţurilor.

Cu cât se vor scumpi alimentele de bază în perioada următoare

- Advertisement -

– franzela de 300 de grame ar putea ajunge la 2,5 lei până în vara, de la 2-2,2 lei bucata în prezent

– laptele la poarta fermei ar putea ajunge la 3- 3,5 lei pe litru anul acesta fata de 2 lei pe litru în prezent

– carnea de porc proaspată va continua să se scumpească cu 20-25% în urmatoarele 3 luni. Asta înseamnă o scumpire de peste 5 lei pe kilogram. Acum muşchiuleţul de porc e între 28 şi 35 de lei pe kg în functie de magazin.

– legumele se vând deja la preţuri cu 25-35% mai mari faţă de anul trecut. Preţurile sunt acum mari pentru că sunt la vânzare trufandale.

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii. “Avem o criză economică, nu o criză alimentară”

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, admite că ne confruntăm cu o criza economică.

“Să fim corecţi cu cetăţenii României şi să le aducem în atenţie lucrurile aşa cum sunt. Văd în ultima vreme că se vorbeşte foarte mult de criza alimentară. Criza alimentară intervine în momentul în care nu regăseşti alimente pe raft. Faptul că alimentele se scumpesc şi poate pentru unii români sunt mai greu de accesat, asta înseamnă că suntem într-o manifestare a unei crize economice, nu unei crize alimentare” a spus el.

Până acum, Guvernul a intervenit pentru a stopa scumpirile la raft doar prin plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale.

Vor fi făcute investiţii pentru a putea procesa cantităţi mai mari de seminţe şi să producem şi să exportăm ulei.

Ministerul Agriculturii acordă 4.000 de euro pentru cine vrea să producă roşii, ardei, castraveţi, etc

Un proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) prevede acordarea unui ajutor financiar de până la 4.000 de euro pentru cultivarea anumitor legume.

Este vorba despre agricultorii care cultivă tomate, ardei gras, kapia, castraveţi, fasole păstăi, salata, spanac şi ceapă verde în spaţii protejate.

Plafonul maxim alocat pentru această schemă de sprijin este de 225 milioane de lei (45 milioane de euro).

Pe măsură ce apar tot mai multe producţii, spre vară, preţurile vor scădea faţă de ce avem în prezent, dar chiar şi asa sunt preţuri mai mari faţă de anul trecut.

În contextul războiului din Ucraina, stocări sau achiziții mari de produse au început să crească în săptămânile 7-8 pentru coșul de produse alimentare, înregistrând dinamici de peste 40% la produsele de bază.

Sursa: antena3.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x