Monday, July 22, 2024

Câți bani vom plăti în plus la bancă, dacă ne amânăm ratele cu 10 luni

Must Read

Amânarea ratelor pentru români, pregătită de Guvern pentru săptămâna viitoare, poate ascunde o capcană. De fapt, oamenii vor da, la final, mai mulţi bani, explică analiștii financiari. 

Odată ce alegem să ne amânăm rata timp de 10 luni, pentru un credit imobiliar de circa 250.000 de lei, rata ar urma să crească, după cele 10-12 luni, cu aproximativ 200 de lei.

Capcana amânării ratelor:

– avantaje: pe termen scurt, pentru românii cu credite care au probleme cu banii

- Advertisement -

– dezavantaje: plătești dobânda pe toată perioada amânată și ratele vor fi mai mari când reîncepi să plătești. Dobânzile la maximul ultimilor nouă ani.

”Această amânare vine cu niște costuri suplimentare, pentru că pe acea perioadă de suspendare continuă să se calculeze dobânzi și comisioane, care apoi trebuie plătite suplimentar de rată, după perioada de suspendare”, a explicat Irina Chiţu, director FinZoom.ro.

În pandemie, peste 600.000 de români au apelat la această soluţie.

Guvernul va prezenta săptămâna viitoare pachetul de măsuri împotriva scumpirilor. Potrivit unor surse, acesta va cuprinde și amânarea plății ratelor cu 10-12 luni. Totul, în contextul în care dobânzile au crescut la maximul ultimelor nouă ani.

La cât a ajuns ROBOR pentru credite

ROBOR 3M: 4,7% – cel mai ridicat nivel din iulie 2013

ROBOR 6M: 4,8% – cel mai ridicat nivel din august 2013

Rata pentru un credit de 250.000 lei pe 30 de ani

ROBOR 3M+ 3,5% marja băncii

aprilie 2021: 1.366 lei

aprilie 2022: 1.853 lei +487 lei

Sursa: Finzoom.ro

Evoluția dobânzii-cheie

– aprilie 2022: 3%

– februarie 2022: 2,5%

– ianuarie 2022: 2%

– noiembrie 2021: 1,75%

-octombrie 2021: 1,50%

– ianuarie 2021: 1,25%

Sursa: BNR

Amânare rate 10 luni

– credit ipotecar de 250.000 lei

rată +12%, în următorii 5 ani

aprilie 2022: 1853 + 222 lei

după 10 luni: 2.075

– credit de nevoi personale

rată+6%, în următorii 5 ani

Sursa: finzoom.ro

Capcane la amânarea cu 10 luni a ratelor la bănci | Analist: “Fugi de un preţ mare, dar vei da apoi de un preţ şi mai mare”

Analiştii economici atrag atenţia că amânarea ratelor la credite cu până la 10 luni, despre care vorbeşte Guvernul, vine după ea cu mai multe capcane.

Spre exemplu, dacă acum ne bucurăm că am scăpat de nişte costuri mai mari, la scadenţă, adică peste 10 luni, vom da mai mulţi bani la bancă.

Aşadar, măsura nu vine pe gratis, atenţionează analiştii economici.

Ratele la bănci se pot amâna cu 10 luni. Marcel Ciolacu: “Am discutat și cu băncile, s-a ajuns la un acord”

Guvernul ia în calcul amânarea ratelor la creditele personale și imobiliare cu până la 10 luni. Aceasta este una dintre măsurile incluse în pachetul social.

“Există varianta amânării ratelor la bănci pentru români. A fost discutată și cu băncile, s-a ajuns la un acord.

Luni, se va detalia fiecare măsură și se va spune cum se va aplica. Important e că am ajuns la un consens și am constatat necesitatea și cel mai important este că colaborăm astfel încât guvernul să fie pregătit să nu piardă nicio oportunitate”, a declarat preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, joi, potrivit digi24.ro.

În luna februarie, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, declara pentru Antena 3 că nu exclude o posibilă amânare a ratelor în cazul românilor care nu-şi mai permit plata lor.

Cu cât cresc ratele, după ce BNR a majorat dobânda-cheie. ROBOR riscă să atingă 6% | Calcule Antena 3

Ratele românilor vor creşte din nou, după ce BNR a majorat dobânda-cheie de la 2,5% la 3%. În aceste condiţii, ROBOR ar putea să ajungă la 6 procente, spre sfârşitul anului.

Acest lucru înseamnă ca rata unui credit ipotecar de 250.000 de lei, luat pe 30 de ani, va creşte cu 700 de lei.

Este a cincea majorare a dobânzii-cheie în doar şase luni, după ce BNR a ţinut în frâu mai bine de doi ani acest indicator. Primii afectaţi vor fi cei care au împrumuturi raportate la ROBOR.

Cum poţi reduce ratele cu câteva sute de lei, când ROBOR creşte şi creditul se scumpeşte

În timp ce Guvernul anunţă prin vocea Ministrului de Finanţe că nu ia în calcul amânarea ratelor, tot mai mulţi români au restanţe la plata creditelor.

Sunt deja aproape jumătate de milion de oameni în această situaţie. Specialiştii vorbesc despre o singură soluţie acum – refinanţarea creditelor.

Este o lovitură devastatoare pentru românii cu credite în lei calculate în funcţie de indicele ROBOR. Ratele se scumpesc de la o lună la alta.

Sursa: antena3.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Joe Biden se retrage din cursa pentru Casa Albă. “Este cea mai bună decizie pe care o pot lua pentru partid și pentru țară”

Joe Biden s-a retras din cursa pentru președinția SUA, o decizie extraordinară care aruncă în incertitudine nominalizarea democrată cu...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x