Friday, April 19, 2024

Ce este autoproclamata Republică a Transnistriei și de ce este importantă pentru Rusia?

Must Read

Autoproclamata republică a Transnistriei – care are propria Constituție, armată, monedă și instituții, dar nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internațională – ar putea fi atrasă în războiul Rusiei în Ucraina.

Un general rus de vârf a declarat săptămâna trecută că armata urmărește ”controlul deplin” asupra regiunii Donbas de est și sudul Ucrainei – și să obțină acces în Transnistria, teritoriul separatist din țara vecină a Moldovei.

TASS l-a citat pe comandantul interimar al Districtului Militar Central al Rusiei, generalul-maior Rustam Minnekaev, spunând că obiectivul este crearea unui coridor terestru între Donbas și Crimeea, pe care Rusia l-a anexat în 2014.

Luni, au avut loc explozii la Tiraspol, capitala regiunii transnistreane, pe care Ministerul Apărării al Ucrainei a numit-o ”provocare planificată” a serviciilor secrete ruse.

- Advertisement -

Marți, două antene ce transmiteau posuri de radio rusești au fost bombardate.

Ce este Transnistria și de ce este importantă pentru Rusia

Uneori e cunoscută sub numele de Transdniestria. Pentru alții se cheamă Republica Moldovenească Pridnestrovie sau simplu, Pridnestrovie.

Transnistria este o bugată îngustă de pământ de aproximativ 4.163 km², situată pe teritoriul Republicii Moldova, între Nistru și Ucraina.

Pe teritoriul său se află jumătate de milion de oameni, dintre care majoritatea sunt vorbitori de limbă rusă.

Transnistria și-a declarat independența față de fosta republică sovietică Moldova în urma unui război de doi ani (1990-1992) care a izbucnit în timpul prăbușirii Uniunii Sovietice.

La 2 martie 1992 a început războiul de pe Nistru, în care trupele din subordinea autorităților de la Chișinău s-au confruntat cu forțele armate ale separatiștilor transnistreni, sprijinite de armata rusă.

Deși această dată este considerată oficial ziua în care a început războiul, primele ciocniri armate între poliția moldovenească și secesioniștii de la Tiraspol au avut loc la sfârșitul lunilor anului 1991.

După primele ciocniri dintre poliția moldovenească și forțele transnistrene, în noaptea de 1 spre 2 martie 1992, detașamente de cazaci au atacat postul de poliție din Dubăsari și au luat ostatici 34 de persoane care se aflau în interiorul clădirii. Acest atac este considerat începutul oficial al războiului de la Nistru.

Începutul acestui război a fost, de fapt, punctul culminant al disputelor politice și sociale care se intensificaseră în special în ultimii ani ai existenței Uniunii Sovietice.

Conflictul militar de pe Nistru a fost precedat de procesele tensionate din societatea sovietică provocate de politica de perestroika, care a permis liberalizarea politică la nivel regional și care în Moldova la Est de Prut au adus la un avânt fără precedent al Mișcării de renaștere și eliberare națională.

Rușii au intervenit în sprijinul Transnistriei, dar nu au recunoscut-o niciodată ca stat independent. Conflictul dintre guvernul moldovean și separatiști s-a încheiat cu o încetare a focului în 1992 – dar aproximativ 1.500 de militari ruși au rămas în Transnistria de atunci.

Rusia se uită la Transnistria: După declarația generalului-maior Minnekaev, care prezintă strategia Rusiei pentru „a doua fază” a războiului, autoritățile moldovenești l-au convocat pe ambasadorul rus.

Declarațiile despre Transnistria sunt ”neîntemeiate și contrazic poziția Federației Ruse de susținere a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, a spus Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova.

Acesta a adăugat că, în cadrul întâlnirii cu ambasadorul rus, oficialii moldoveni au reiterat că țara este un „stat neutru și acest principiu trebuie respectat de toți actorii internaționali, inclusiv de Federația Rusă”.

Rolul în război: Unii analiști militari bănuiesc că Rusia intenționează să se sprijine pe Transnistria pentru sprijin logistic – și să profite de poziția sa strategică, pentru a stabili un coridor terestru de-a lungul Mării Negre pentru a captura orașul-port Odesa.

Sursa: antena3.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x