Saturday, April 20, 2024

Culisele disputei dintre Rafila și Arafat. Râcă veche de 10 ani

Must Read

Alexandru Rafila și Raed Arafat sunt într-o competiție tacită încă din 2012, la mijloc fiind funcția de ministru al Sănătății, susțin surse politice pentru Ziare.com. Acum, Rafila încearcă să-l aducă în subordinea sa pe Arafat, însă fondatorul SMURD a blocat deja demersul ministrului PSD, susțin sursele citate.

Legăturile lui Alexandru Rafila cu PSD pornesc din guvernarea Năstase, când era director general în Ministerul Sănătății. Odată cu instalarea Guvernul Tăriceanu, Alexandru Rafila pierde funcția politică și pleacă la șefia Institutului de Sănătate Publică București. Se întoarce pentru o scurtă vreme în Ministerul Sănătății, ca sfetnic al ministrului PSD Ion Bazac, între 2008 și 2009.

Guvernarea PDL îl trece din nou pe Alexandru Rafila pe linie moartă. Însă PSD revine la putere în mai 2012, cu Victor Ponta prim-ministru. În fruntea Ministerului Sănătății e instalat Vasile Cepoi, fost secretar de stat și în guvernarea Năstase, și în guvernarea PDL. În aceeași lună, Victor Ponta îl numește pe Alexandru Rafila în funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății.

După numai patru luni, Vasile Cepoi demisionează din funcția de ministru, fiind acuzat de către ANI de abuz în serviciu și deturnare de fonduri europene. ”În locul lui Cepoi urma să fie numit ministru Alexandru Rafila, însă Ponta s-a răzgândit în ultima clipă și a preluat el ministerul ca interimar, dar i-a delegat atribuțiile lui Raed Arafat. Practic, Arafat a devenit ministrul Sănătății, în detrimentul lui Alexandru Rafila. Acela a fost momentul rupturii: Alexandru Rafila s-a considerat sabotat de Arafat”, susțin surse apropiate de Ministerul Sănătății.

- Advertisement -

După alegerile parlamentare din decembrie 2012, Ministerul Sănătății a fost preluat de PNL, parte a USL.

La începutul anului 2014, după tragedia din Apuseni, soldată cu moartea pilotului Adrian Iovan și a studentei Aura Ion, premierul Victor Ponta înființează Departamentului pentru Situații de Urgență, în subordinea MAI. Raed Arafat este mutat de la Ministerul Sănătății la șefia DSU, funcție cu rang de secretar de stat.

De cealaltă parte, Alexandru Rafila se întoarce în Ministerul Sănătății în 2015, pe funcția de consilier al ministrului Nicolae Bănicioiu, unul dintre apropiații lui Victor Ponta. Timpul a trecut, dar Rafila n-a uitat că Ponta l-a preferat pe Arafat pentru funcția de ministru al Sănătății în 2012. În vara anului 2020, Victor Ponta i-a propus lui Alexandru Rafila să candideze la Primăria Capitalei din partea ProRomânia. Potrivit unor surse politice, în primă fază, Alexandru Rafila a acceptat.

”A plecat în concediu și când s-a întors n-a mai vrut să candideze. Între timp, Ciolacu îi oferise un loc eligibil la parlamentare. La locale oricum nu avea nicio șansă. Scopul lui Ponta era să o încurce pe firea la București. Și Rafila l-a lăsat pe Ponta cu ochii în soare”, susțin sursele citate. În final, Alexandru Rafila a fost ales deputat PSD, iar în noiembrie 2021 a ajuns, în sfârșit, ministru al Sănătății.

Încă de la audierile miniștrilor din Parlament, Alexandru Rafila l-a înțepat pe Raed Arafat. În contextul pandemiei de coronavirus, Rafila a susținut că măsurile de sănătate publică trebuie luate de Ministerul Sănătății, insistând că “nu putem să lucrăm ca o anexă a unei structuri”, aluzie la Comitetul Național pentru Situații de Urgență condus de Raed Arafat. Întrebat, atunci, dacă a discutat cu Raed Arafat despre acest lucru, Rafila a răspuns negativ, motivând că șeful DSU este plecat din țară.

Joi, Alexandru Rafila a anunțat că serviciul de urgență SMURD, organizat de Raed Arafat la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență, trebuie să treacă de la Ministerul de Interne la Ministerul Sănătății, iar acest lucru „trebuie să fie o politică de sănătate a statului român”. Rafila a subliniat că Ministerul Sănătăţii este cel care poartă responsabilitate pentru activitatea medicală, „atât în faţa profesioniştilor din sănătate, cât şi în faţa opiniei publice”. În replică, Raed Arafat crede că o astfel de schimbare nu ar face decât „să slăbească sistemul şi să strice ce s-a construit”.

Potrivit surselor citate, Alexandru Rafila și-ar dori să-l aducă pe Raed Arafat, cu tot cu DSU, în subordinea sa, la Ministerul Sănătății. Ar fi revanșa luată după 10 ani. Însă cel care se opune e liderul PSD Marcel Ciolacu. ”Raed Arafat nu e privit cu ochi buni în PSD, însă are o relație apropiată cu Marcel Ciolacu. Totuși, e o surpriză că Cioalcu e de partea lui Arafat, și nu a ministrului său Rafila”, susțin sursele citate.

Sursa: ziare.com

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x