Sunday, June 26, 2022

Impactul crizei în industria Pharma. Ce medicamente se vor scumpi

Must Read

Scumpirile în lanț din ultima vreme reprezintă o adevărată provocare pentru piața farmaceutică din România.

Ţara noastră are printe cele mai mici prețuri la medicamente din Europa, creșteri vor fi totuși, însă doar la anumite categorii. Producătorii de medicamente suportă cu greu aceste scumpiri, fiind împovărați și de taxa clawback.

Valul global de scumpiri lovește și în industria medicamentelor, care s-a confruntat deja cu provocări majore în criza de Covid 19. Toate aceste scumpiri se vor reflecta, la fel cum se întâmplă și în alte industrii, în prețurile de la raft, iar românii vor plăti mai mult pentru anumite tipuri de medicamente.

“Unde vom constata modificari de preţ sunt medicamentele fără prescripție medicală. Pentru medicamentele cu prescripţie producatorii nu pot include aceste modificari în preţul medicamentelor, în Romania preţul medicamentului este reglementat. Probabil că mulţi dintre producători vor încerca să reflecte în prețul final al medicamentului o parte dintre creșterile de prețuri la utilități sau la materiile prime”, a spus Simona Cocoş, președinte APMGR.

- Advertisement -

Materiile prime pentru producerea medicamentelor s-au scumpit cu până la 60%, prețul pentru foliile de aluminiu folosite la ambalare, cu 20 procente, iar cel pentru prospecte si ambalaje a crescut cu 15%. Creșteri colosale s-au înregistrat însă la transportul maritim și aerian, cu 300, respectiv 250%. Iar toate aceste majorări au un impact major în industria farma din România, care se confruntă și cu aplicarea taxei clawback.

“Este o taxă pe care producatorii o plătesc pentru medicamentele compensate. Din păcate, aceasta taxa se aplică la pretul de raft al medicamentului, preț final, care înglobează și marjele distribuitorilor și ale farmaciilor. Deci, practic, un producător de medicamente ajunge să plătească o taxă de 28% pentru fiecare medicament compensat, dacă este compensate 100%.”, a mai spus preşedintele APMGR.

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România trage un nou semnal de alarmă și subliniază că taxa clawback devine de nesusținut în contextul economic actual, în special luând în considerare cele menționate mai sus, respectiv că în condiții de compensare 100%, medicamentele generice cu prețuri mici, de până la 50 de RON, platesc o taxa mai mare decat este mentionat in Lege.

Sursa: antena3.ro

- Advertisement -


- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
0 commission RO V2
Latest News

Serbia critică decizia UE privind Ucraina: ‘A sărit peste câteva decenii de presiune, șantaj și birocrație’

Ucraina, care nu îndeplinește standardele necesare, a primit statutul de candidat la UE doar datorită conflictului cu Rusia, a...
- Advertisement -

More Articles Like This