Friday, June 21, 2024

Ironia sorții: Putin face aceleași greșeli care i-au provocat înfrângerea lui Hitler când a invadat Uniunea Sovietică

Must Read

Președintele rus Vladimir Putin evocă adesea înfrângerea epică de către Uniunea Sovietică a Germaniei naziste în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial pentru a justifica invadarea Ucrainei. Cu toate acestea, Putin comite unele dintre aceleași gafe care au condamnat invazia URSS de către Germania din 1941 – în timp ce folosește „trucuri și tactici asemănătoare lui Hitler” pentru a-și justifica brutalitatea, spun istoricii și savanții militari.

Aceasta este ironia din spatele deciziei lui Putin de a invada Ucraina, care a devenit clară pe măsură ce războiul intră în a doua lună: liderul rus, care se prezintă ca un student al istoriei, are probleme pentru că nu a acordat suficientă atenție lecțiilor „Marelui Război Patriotic” pe care îl venerează, scrie CNN.

„Încerc de o lună să înțeleg acest lucru, pentru că, oricât de groaznic este Putin, nu ai putea spune niciodată că este ilogic”, spune Peter T. DeSimone, profesor asociat de istorie a Rusiei și a Europei de Est la Universitatea Utica din New York . „Toate astea sunt ilogice și acesta este lucrul înfricoșător”, atrage el atenția. “Acest lucru nu este normal pentru ceea ce a făcut el în trecut. Este ceva care nu are sens la multe niveluri, și nu doar în ceea ce privește cel de-Al Doilea Război Mondial”.

Există, desigur, diferențe semnificative între războiul actual din Ucraina și ciocnirea dintre Germania nazistă și Uniunea Sovietică.

- Advertisement -

Mașina de război nazistă era formidabilă, agilă și bine antrenată. Wehrmacht-ul a ucis și rănit 150.000 de soldați ai Armatei Roșii în prima săptămână a invaziei lor din iunie 1941. Ei au ocupat zone vaste de teritoriu și, într-o „mega încercuire”, au prins patru armate sovietice, capturând 700.000 de prizonieri de război.

Și nu există nicio echivalență morală între Iosif Stalin, dictatorul sovietic, și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Stalin a fost un sociopat care a provocat moartea a milioane de ucraineni și și-a ucis în mod obișnuit rivalii politici. Zelenski este un lider ales democratic, care i-a adunat pe ucraineni și a inspirat lumea cu demonstrațiile sale remarcabile de curaj și apărarea elocventă a democrației.

Dar privind mai atent luptele lui Putin în Ucraina, apar paralele ironice. Istoricii militari spun că Putin urmărește manualul lui Hitler în cel puțin trei domenii.

Putin a uitat o regulă de bază a războiului

Tancul a stârnit de multă vreme teamă în trupele inamice. Când britanicii au introdus primele tancuri de lemn în timpul Primului Război Mondial, soldații au fugit îngroziți.

Ucraina, însă, a devenit, potrivit unui titlu recent, un „cimitir pentru tancurile rusești”. Soldații ucraineni folosesc orice, de la drone la rachete Javelin, pentru a distruge convoaiele de tancuri.

Dar tancurile rusești au fost blocate dintr-un alt motiv surprinzător: lipsa combustibilului. Lipsa combustibilului face parte dintr-o problemă mai mare. Armata rusă cândva lăudată s-a blocat în Ucraina nu doar din cauza rezistenței acerbe, ci și din cauza a ceva mai prozaic: logistica.

Putin s-a chinuit să-și hrănească, să-și alimenteze și să-și echipeze armata. Au existat rapoarte despre trupe rusești care au jefuit bănci și supermarketuri, tancurile rămânând fără combustibil și soldați care folosesc forme de comunicare militară substandard – cum ar fi smartphone-urile – care au contribuit la ceea ce Ucraina spune că este moartea a cel puțin șapte generali ruși.

„Dovezile sugerează că Putin a crezut că ar putea obține o victorie rapidă prin desfășurarea de forțe speciale și unități aeropurtate”, spune Ian Ona Johnson, profesor de istorie militară la Universitatea Notre Dame. „Așa că, atunci când au fost forțați să meargă la un război mult mai tradițional, care implică în esență cea mai mare parte a armatei ruse de-a lungul graniței cu Ucraina, nu erau pregătiți pentru o parte din logistică”.

Planificarea logistică slabă a jucat, de asemenea, un rol critic în înfrângerea Germaniei naziste pe frontul de Est, unde Hitler se aștepta la o victorie rapidă.

Armata germană nu a reușit să stabilească suficiente linii de aprovizionare pentru distanțele mari și terenul aspru din Uniunea Sovietică. Tancurile germane au rămas fără combustibil. Consecințele acestei planificări logistice proaste urmau să se dovedească fatale iarna rusească a lovit.

Hitler nu și-a echipat mulți dintre soldații săi cu haine de iarnă pentru că era convins că armata sovietică era cu mult inferioară. Soldații germani au fost forțați să lupte la temperaturi sub zero grade îmbrăcați în uniformele lor de vară, unii folosind ziare și paie pentru a se proteja de frig.

„Acest lucru s-a dovedit devastator când s-a instalat o iarnă rusă deosebit de brutală”, explică Johnson. „Circa 250.000 de soldați germani au suferit în cele din urmă răni prin degerături sau au murit din cauza frigului în acea iarnă din cauza unor probleme logistice”.

Armata germană a atins nadirul în bătălia de la Stalingrad, considerată punctul de cotitură al celui de-Al Doilea Război Mondial. Acolo, soldații germani prost echipați au fost forțați să mănânce cai, câini și șobolani pentru a supraviețui iernii.

Amploarea luptei din Ucraina astăzi nu se apropie de Frontul de Est, dar lecția din ambele războaie poate fi rezumată într-o maximă militară atribuită generalului Omar Bradley, un general american în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial: “Amatorii vorbesc despre strategie. Profesioniştii vorbesc despre logistică”.

Putin a înstrăinat potențialii aliați

Într-un război plin de imagini sfâșietoare, o fotografie pare a fi cea mai groaznică.

Este o fotografie cu o femeie ucraineană însărcinată, îmbrăcată în haine rupte, purtată pe o targă. Femeia este conștientă, cu mâna legănată protector peste pântecele dezgolit, care este mânjită cu sânge. Atât ea, cât și copilul ei aveau să moară ulterior din cauza rănilor sale. Autoritățile ucrainene spun că ea se afla într-o maternitate din orașul asediat Mariupol când acesta a fost bombardat de artileria rusă. Imaginea a subliniat ceea ce unii comentatori spun acum că este abordarea standard a lui Putin față de război: el ucide fără discernământ civili pentru a distruge voința poporului ucrainean.

Armata Rusiei a fost acuzată că a bombardat spitale, centre comerciale, blocuri de apartamente și un teatru cu cuvântul „copii” scris în limba rusă în exteriorul clădirii. Rusia a fost, de asemenea, acuzată că a încercat să înfometeze un oraș ucrainean, prin blocarea ajutorului umanitar.

Brutalitatea armatei ruse are însă efectul opus, a scris Maria Varenikova din Liov, Ucraina, într-un articol recent pentru New York Times. „Dacă există o emoție supremă care stăpânește Ucraina în acest moment, aceasta este ura”, a spus Varenikova. „Este o amărăciune profundă și fierbinte pentru președintele Vladimir V. Putin, armata și guvernul său”.

Putin are potențiali aliați în Ucraina. Rusia și Ucraina sunt două națiuni slave care împărtășesc legături religioase și culturale. Mulți ucraineni au rude în Rusia și vorbesc limba. Și, din punct de vedere istoric, a existat mai multă loialitate față de Rusia în partea de est a țării.

Dar brutalitatea fără discernământ a lui Putin împotriva civililor îi unește pe ucraineni într-un mod în care nu au mai fost uniți până acum. Un comentator a numit ura o „comoară ascunsă” în război, deoarece poate susține rezistența de-a lungul generațiilor.

Brutalitatea lui Hitler împotriva civililor sovietici a jucat, de asemenea, un rol crucial în înfrângerea lui. Hitler avea mulți potențiali aliați în Uniunea Sovietică. Mulți sovietici îl disprețuiau și se temeau de Stalin, care ucidea în mod obișnuit oponenții politici, executa lideri militari și persecuta cetățeni sovietici. El a ucis aproximativ patru milioane de ucraineni înfometându-i într-o perioadă infamă cunoscută sub numele de Holodomor.

De aceea, unii sovietici l-au întâmpinat inițial pe Hitler ca pe un eliberator și le-au oferit trupelor germane cadouri de Crăciun.

Dar tratamentul brutal pe care Hitler l-a aplicat civililor a întărit rapid rezistența sovietică. Trupele germane au jefuit și au înfometat orașele rusești, ca acestea să se supună. Au adunat evrei sovietici și alte minorități, împușcându-i sau otrăvindu-i în dube mobile de gazare. Propaganda nazistă i-a învățat pe germani că sovieticii erau slavi „mongolizați” inferiori, care meritau moartea sau înrobirea. „Naziștii nu au fost o forță de ocupație; au fost o forță de exterminare de la început”, spune DeSimone, istoric la Universitatea Utica.

Stalin a fost atât de urât încât aproximativ un milion de sovietici au servit în armata germană, spune Johnson, istoric al Universității Notre Dame. Brutalitatea lui Hitler a distrus orice șansă pe care o avea de a-și elimina simpatizanții sovietici și de a slăbi rezistența sovietică, explică Johnson. „În loc să profite de un număr mare de oameni care puteau fi susținători sau cel puțin care credeau că germanii sunt mai buni decât sovieticii, Hitler a înstrăinat rapid toate acele grupuri”.

Putin folosește un limbaj asemănător lui Hitler pentru a justifica războiul

Vara trecută, Putin a publicat un lung eseu intitulat „Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor” care încerca să explice că a existat o divizare artificială între cele două țări și că „adevărata suveranitate a Ucrainei este posibilă doar în parteneriat cu Rusia”.

Limbajul folosit de Putin le-a dat fiori unor istorici. Ei au spus că a repetat o parte din aceeași retorică folosită de Hitler în „Mein Kampf”, autobiografia și manifestul politic al dictatorului. Cartea lui Hitler era plină de istorie distorsionată despre măreția pierdută a Germaniei, conspirații globale care subminează puterea Germaniei și justificări pentru cucerirea unui alt grup de oameni.

„La fel ca Führer-ul, președintele Rusiei deplânge tragedia care a lovit patria sa, un fost imperiu, și vrea și el să întoarcă ceasul”, a scris Avi Garfinkel, reporter la publicația israeliană Haaretz.

Aceasta poate fi una dintre cele mai tulburătoare legături dintre Putin și Hitler. Unii critici ai lui Putin spun că folosește limbajul nazist și tehnicile de propagandă pentru a justifica invadarea Ucrainei. Ei au comparat „Z” înscris pe tancurile rusești cu un simbol folosit de naziști în lagărele de concentrare. Alții au comparat un miting de război masiv pe care Putin l-a condus recent pe un stadion din Moscova cu scenele unui discurs al lui Hitler dintr-un film infam de propagandă nazistă numit „Triumful voinței”.

Unele dintre cele mai puternice reacții la retorica lui Putin provine din afirmația sa conform căreia armata rusă luptă pentru „denazificarea” Ucrainei și caută să protejeze oamenii care au fost „abuzați de genocidul regimului de la Kiev”.

Timothy Snyder, o autoritate în istoria Europei Centrale și a Holocaustului, spune că afirmația lui Putin despre „denazificare” este „grotescă”, pentru că încearcă să justifice invadarea unei țări democratice – condusă de un președinte evreu care și-a pierdut rude în timpul Holocaustului – pretinzând că este acolo pentru a lupta împotriva naziștilor.

Snyder numește justificarea lui Putin o variație a Marii minciuni a lui Hitler – o tehnică de propagandă nazistă care insistă că, dacă un lider politic repetă suficient de mult un neadevăr colosal, oamenii vor crede în cele din urmă asta.

„Adolf Hitler a avut niște sfaturi de relații publice: Spune o minciună atât de mare încât oamenii să nu creadă că ai încerca vreodată să-i înșeli la o scară atât de mare”, a scris Snyder într-un eseu intitulat „Trucurile și tacticile hitleriste ale lui Putin în Ucraina”.

Spunând minciuni că Ucraina este condusă de naziști, Putin își bate joc de oamenii care au supraviețuit Holocaustului, spune Snyder, autorul cărții „Despre tiranie”.

Totuși, într-o țară în care strămoșii multora dintre cetățeni au pierit în Holocaust, invocarea unei astfel de tragedii istorice pentru a justifica războiul îi poate face pe unii ucraineni chiar mai hotărâți să-și apere patria.

Cea mai mare ironie dintre toate

Cunoaștem rezultatul invaziei lui Hitler. Uniunea Sovietică a distrus în cele din urmă mașina de război nazistă. Sovieticii, mai mult decât orice țară, au fost responsabili pentru înfrângerea Germaniei naziste. Hitler s-a sinucis când trupele ruse s-au apropiat de buncărul său din Berlin în 1945.

Se estimează că 26 de milioane de sovietici au murit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Unul a fost fratele de doi ani al lui Putin, Viktor, care a murit după ce armata germană a asediat un oraș rusesc, blocând livrarea de alimente și apă.

Nu știm cum se va termina războiul din Ucraina. Putin ar putea în continuare să prevaleze. El ar putea împărți națiunea și ar putea să pună mâna pe resursele bogate în energie din estul Ucrainei și să-și consolideze stăpânirea pe coasta țării, spun unii experți.

Și știm că în război nicio parte nu are monopolul brutalității. Un grup de extremă dreaptă cu o istorie de tendințe neo-naziste a jucat un rol crucial în rezistența ucraineană. Soldații ucraineni au fost acuzați că au împușcat prizonieri ruși.

Dar dacă Ucraina își păstrează cumva independența și teritoriul, se poate întâmpla ceva care ar putea duce la una dintre cele mai mari ironii dintre toate. O victorie ucraineană va fi descrisă ca un alt Mare Război Patriotic. Ucrainenii vor comemora victoria țării lor cu parade și monumente. Iar Putin nu va mai fi salutat ca un lider isteț și îndrăzneț care a restaurat măreția Rusiei prin manipularea pieselor de șah pe o scenă globală. Va fi privit ca un prost ale cărui orgoliu și brutalitate l-au determinat să facă aceleași greșeli ca dictatorul pe care pretindea că îl disprețuiește.

Sursa: ziare.com

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

50 cursuri & tutoriale de investiții la bursă și antreprenoriat

Vrei să faci bani și nu știi cum? Înscrie-te pe MaiorArmy.ro în prima armată de investitori la bursă din România și...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x