Wednesday, April 24, 2024

Ministerul de Interne vrea să apeleze la pensionari pe fondul războiului din Ucraina. Reacţia rezerviştilor

Must Read

Ministerul de Interne vrea să-şi reîncadreze pensionarii, din cauza crizei refugiaţilor generată războiul din Ucraina. Aceştia nu sunt, însă, interesaţi să reintre în sistem pentru o perioadă limitată de timp pe motiv că nu văd care ar fi beneficiile unei astfel de decizii.

Ministerul de Interne vrea să apeleze la pensionari, deoarece, în condiţiile deficitului de personal, este nevoit să gestioneze în fiecare zi un flux de aproape 8.000 de refugiaţi din Ucraina. Instituţia condusă de Lucian Bode ia în calcul să apeleze la experienţa poliţiştilor cu experienţă, care au trecut în rezervă.

Pe 18 martie 2022, la nivelul Direcţiei Generale Management Resurse Umane din cadrul MAI a fost stabilit mecanismul de punere în aplicare a prevederilor art. II din OUG nr. 20/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de sprijin şi asistenţă umanitară.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă şi până la încetarea situaţiei care generează un aflux masiv de persoane din Ucraina, dar nu mai mult de 3 ani, Ministerul Afacerilor Interne poate rechema în activitate/reîncadra, fără concurs, la nevoie, pe durată determinată de un an, cu acordul acestora, cadre militare/poliţişti care au trecut în rezervă/cărora le-au încetat raporturile de serviciu. Perioada de un an (…) poate fi prelungită anual, în condiţiile legii, cu acordul cadrului militar/poliţistului rechemat în activitate/reîncadrat pentru o durată determinată, ce nu poate depăşi 90 de zile de la data încetării situaţiei care generează un aflux masiv de persoane din Ucraina”, se arată în actul normativ, citat de Adevărul.

- Advertisement -

Ministerul de Interne vrea să apeleze la pensionari pe fondul războiului din Ucraina. Ce etape implică reîncadrarea

Procedeul de reîncadrare a foştilor angajaţi ai Ministerului de Interne se va face în câteva etape. Astfel, şefii unităţilor teritoriale subordonate MAI care desfăşoară activităţi specifice domeniilor migraţie şi azil, situaţii de urgenţă şi ordine şi siguranţă publică, vor efectua o analiză ce vizează reducerea deficitului de personal. Aceasta va fi supusă aprobării ministrului de Interne sau, după caz, inspectorului general. După obţinerea acestei aprobări, se vor posta pe pagina de internet a unităţii sau în presa scrisă anunţul privind demararea procedurii de ocupare a posturilor vacante.

Ulterior, cei interesaţi să revină în rândul personalului MAI vor depune un dosar şi trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, conform legii. Vor trece printr-un examen medical, precum şi de o testare psihologică şi o probă sportivă.

Şeful unităţii în care există posturile vacante desemnează o comisie formată dintr-un număr impar de membri care verifică documentele candidaţilor, semnează procesul-verbal care conţine concluziile procedurii parcurse şi îl prezintă şefului unităţii, în vederea luării deciziei cu privire la persoanele care vor ocupa posturile.

Ministerul de Interne vrea să apeleze la pensionari pe fondul războiului din Ucraina. Reacţia sindicaliştilor

Vasile Lincu, preşedintele Sindicatului Pro Lex, susţine că demersurile MAI de reîncadrare a unor foste cadre ale instituţiilor din subordine vor rămâne, în general, fără ecou în rândul pensionarilor.

„Nimeni nu vrea, cu mici excepţii, să se întoarcă în sistem. Toţi, şi ofiţerii, şi agenţii pensionari, se bucură că au scăpat. Se poate întoarce în sistem un număr extrem de mic de oameni, cei care au plecat înainte de pensionare, în perioada 2010-2011, când au fost tăierile salariale. Există astfel de persoane care au plecat chiar şi în străinătate să lucreze, iar acum s-ar reîncadra pentru a face vechimea minimă pentru pensionare. Repet, vorbim de un număr mic de oameni care se află în această situaţie şi nu de un fenomen de masă”, a afirmat preşedintele Sindicatului Pro Lex, potrivit sursei citate.

În schimb, Gabriel Gîrniţă, preşedintele Sindicatului Democratic al Poliţiştilor, a explicat că dezinteresul pensionarilor MAI de a reveni acum în sistem este legat şi de modul în care vor fi aceştia plătiţi.

„Din păcate, nu este permis un cumul al pensiei cu salariul. Mai exact, pensia este suspendată, iar omul primeşte salariul de încadrare. Sigurul avantaj ar fi o ulterioară recalculare a pensiei, iar oamenii spun că pentru 50 sau 100 de lei în plus nu merită” , a subliniat Gabriel Gîrniţă.

Vasile Lincu spune că mai grav este că acest deficit de personal legat de criza din Ucraina ar putea fi acoperit prin angajarea fără concurs pe o perioadă determinată a unor persoane civile fără pregătire specifică.

„Una e să iei un interviu la angajare unui fost angajat care a lucrat cel puţin 20 de ani în sistem în munca operativă şi s-a pensionat la 47 de ani şi alta este să foloseşti aceeaşi procedură la încadrarea unui civil care nu a făcut nici măcar o şcoală de poliţie”, a declarat Vasile Lincu, preşedintele Sindicatului Pro Lex.

Sursa: romaniatv.net

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Alegeri SUA: Actorul Dwayne „The Rock” Johnson îşi retrage sprijinul pentru Biden

Actorul american Dwayne Johnson, cunoscut ca The Rock, a declarat vineri că, spre deosebire de alegerile prezidenţiale din 2020,...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x