Friday, April 19, 2024

NY Times: Ucraina a folosit în războiul cu Rusia arme interzise de o convenție internațională

Must Read

Rusia a fost acuzată în nenumărate rânduri că în cele șase săptămâni ale războiului pe care îl poartă în Ucraina a folosit arme interzise împotriva civililor, inclusiv copii. O investigație a publicației New York Times a scos la iveală că și Ucraina a folosit bombe cu dispersie în atacuri asupra forțelor ruse.

Rusia este acuzată de Amnesty International, dar și de ONG-ul Human Rights Watch și site-ul de investigații Bellingcat că a folosit arme interzise în Ucraina împotriva civililor, inclusiv copii. În acest context, organizația cere o anchetă pentru „crime de război”. Dar războiul se poartă murdar din ambele direcții. Potrivit unei investigații realizate de cotidianul american New York Times, citată de Libertatea, forțele ucrainene au folosit și ele bombe cu dispersie – un tip de armă interzisă la nivel internațional. Acest tip de muniție a fost folosit în timpul unui atac în Husarivka, un cătun agricol din regiunea Jîtomir, în încercarea de dislocare a soldaților ruși, arată sursa citată.

Armata lui Putin a capturat Husarivka, localitate situată în vecinătatea orașului Izium, din regiunea Harkov, chiar în primele zile de la începutul războiului. Pe 6 sau 7 martie, o rachetă de artilerie Uragan de 220 de milimetri a aterizat în apropierea locuinței lui Yurii Doroshenko, liderul informal al localității, trasă dintr-un lansator montat pe un camion la mulți kilometri distanță.

Aflați în zonă, reporterii de le NY Times au văzut bucăți mari din racheta de artilerie care a distribuit munițiile cu dispersie, confirmând tipul de armă care a fost tras. Racheta a aterizat în apropierea sediului improvizat al armatei ruse, într-un atelier agricol adiacent, au spus locuitorii, ceea ce înseamnă că forțele ruse au fost aproape sigur ținta atacului, scrie Libertatea care îi citează pe jurnaliștii americani.

- Advertisement -

Pe tot parcursul ocupației, forțele ucrainene au bombardat necontenit trupele ruse din această regiune și cel puțin două atacuri au conținut acest tip de muniție cu dispersie.

Și în 2015, forțele ucrainene au folosit muniții cu dispersie în războiul împotriva separatiștilor susținuți de ruși în estul tarii.

Munițiile cu dispersie – o clasă de arme care cuprinde rachete, bombe, mortar și obuze de artilerie – explodează în aer și distribuie bombe mai mici pe o zonă largă. Pericolul pentru civili rămâne semnificativ până când toate munițiile neexplodate sunt localizate și eliminate în mod corespunzător de către experți.

Convenția privind munițiile cu dispersie, care a intrat în vigoare în 2010, interzice utilizarea lor din cauza riscurile uriașe pe care le prezintă asupra civililor.

Peste 100 de națiuni au semnat pactul. Statele Unite, Ucraina și Rusia nu se numără printre semnatare.

Sursa: ziare.com

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x