Îngrijorările se accentuează și în Polonia, având în vedere faptul că atitudinea Rusiei este una extrem de instabilă. Potrivit publicației Sky News, în cursul zilei de miercuri, în acest sens, Guvernul polonez a publicat un ghid care instruiește cetpșenii cum să se pregătească pentru o criză, cum ar fi un război.

În ceea ce privește prevederile ghidului, documentul instruiește practic cetățenii, astfel încât aceștia să știe ce pot face în cazul unor atacuri, de la arme convenționale la arme chimice și nucleare, și totodată descrie sistemele de avertizare publică care ar fi folosite în astfel de evenimente.

Ce trebuie să știe populația

În același timp, documentul citat de Sky News sfătuiește totodată populația să își facă provizii de apă, alimente, medicamente, baterii și lanterne în caz de întreruperi de energie electrică.

- Advertisement -

Trebuie menționat faptul că, deși guvernul a declarat că este obligat să pregătească publicul pentru diverse scenarii, a negat pe de altă parte că ghidul are vreo legătură cu războiul din Ucraina. Amintim faptul că ghidurile anterioare au inclus situații precum inundații și vremea de iarnă.

Îngrijorările sunt cu atât mai mari în contextul în care Rusia și-a concentrat în mare parte eforturile de război în nordul, sudul și estul Ucrainei și a efectuat bombardamente în orașul Lviv, situat în vestul țării – la 43 de mile de granița cu Polonia.

Ar putea Rusia să invadeze Polonia?

Pe de altă parte, o veste bună este că până la momentul actual, nu există niciun fel de informații publice conform cărora Rusia ar avea în plan să atace Polonia. Totodată, nu există nici informații conform cărora Polonia s-ar aștepta la un război.  Cu toate acestea, există temeri la nivel european că Rusia ar putea invada țările vecine.

Spre exemplu, după ce Finlanda și-a manifestat dorința de a adera la NATO, Vladimir Dzhabarov, prim-vicepreședintele Comitetului Internațional al Consiliului Federației din Rusia, a transmis un avertisment dur.

Oficialul rus a declarat miercuri că dacă Finlanda se alătură NATO, Rusia va răspunde imediat.

„Aderarea Finlandei la NATO ar face din aceasta o țintă pentru măsurile de răzbunare ale Rusiei”, a amenințat Dzhabarov.

Sursa: capital.ro