Polonia, alături de alte state membre ale UE, a primit vaccinuri COVID-19 în timpul pandemiei de coronavirus în cadrul contractelor de furnizare convenite între Comisia Europeană și producătorii de vaccinuri precum BioNTech SE și Pfizer sau Moderna, transmite Reuters.

Polonia a invocat clauza de forță majoră

Cel mai mare furnizor al Poloniei este Pfizer. Cu toate acestea, țara a înregistrat o absorbție a vaccinurilor mai scăzută decât majoritatea țărilor din Uniunea Europeană și are un stoc de vaccinuri excedentar, din care o parte a fost deja vândut sau donat altor țări.

“La sfârșitul săptămânii trecute, am folosit clauza de forță majoră și am informat atât Comisia Europeană, cât și principalul producător de vaccinuri că refuzăm să luăm aceste vaccinuri în acest moment și refuzăm, de asemenea, să plătim”, a declarat ministrul sănătății, Adam Niedzielski, pentru postul privat de televiziune TVN24.

- Advertisement -

“Într-adevăr, consecința acestui lucru va fi un conflict juridic, care are deja loc”, a spus el.

Polonia nu poate rezilia în mod direct contractul de furnizare a vaccinurilor, deoarece părțile la contracte sunt Comisia Europeană și producătorii, a precizat el.

Valoarea contractului de furnizare de vaccinuri în Polonia până la sfârșitul anului 2023 doar cu un singur producător a fost de peste 6 miliarde de zloți (1,40 miliarde de dolari), din care peste 2 miliarde de zloți pentru furnizarea în 2022.

În Polonia, 59% din populație a fost vaccinată cu două doze, iar 31% a primit o injecție de rapel. Aceste procente sunt cu mult sub media UE de 72,5% și, respectiv, aproape 53%.

Polonia a donat sau vândut foarte multe vaccinuri

Amintim că, anul trecut, Polonia a donat Iranului un milion de vaccinuri anti-COVID-19 AstraZeneca după cum anunța ambasada Poloniei la Teheran, aceasta fiind cea mai recentă livrare externă făcută după o încetinire a programului de vaccinare.

În timp ce vaccinurile trimise în Iran au fost donate gratuit, în alte cazuri, Polonia a vândut vaccinurile, a declarat atunci ministrul adjunct de externe Pawel Jablonski, adăugând că peste 30 de țări au contactat Polonia în legătură cu furnizarea de vaccinuri.

Sursa: capital.ro