Saturday, April 20, 2024

Președintele Germaniei spune că vrea să viziteze Ucraina, dar Kievul refuză

Must Read

Președintele german Frank-Walter Steinmeier, care a fost criticat pentru relațiile sale cu Rusia în ultimii ani, a declarat marți că a planificat să viziteze Ucraina împreună cu alți șefi de stat, dar a fost refuzat de Kiev, potrivit AFP.

Deplasarea urma să fie făcută împreună cu președinții Poloniei și ai statelor baltice: “Eram pregătit să o fac, dar se pare, și trebuie să iau act de acest lucru, că vizita nu a fost dorită de Kiev”, a declarat Steinmeier în timpul unei deplasări la Varșovia.

Această vizită a fost menită “să trimită un semnal puternic de solidaritate europeană comună cu Ucraina”, a regretat el.

Cotidianul Bild a fost primul care a relatat despre acest refuz, citând un diplomat ucrainean cu cuvinte foarte dure la adresa președintelui din tabăra social-democrată: “Știm cu toții despre relațiile strânse ale lui Steinmeier cu Rusia aici… Nu este binevenit la Kiev în acest moment. Vom vedea dacă se va schimba”.

- Advertisement -

În ultimele săptămâni, Steinmeier, care a fost de două ori ministru de externe al Angelei Merkel, a fost criticat, la fel ca și fostul cancelar conservator, pentru presupusa sa lipsă de fermitate față de Rusia.

El a recunoscut chiar la începutul lunii aprilie că a făcut o “greșeală” atunci când a sprijinit construcția gazoductului Nord Stream 2 între Rusia și Germania.

“Sprijinul meu pentru Nord Stream 2 a fost în mod clar o greșeală. Ne agățam de poduri în care Rusia nu mai credea și împotriva cărora partenerii noștri ne-au avertizat”, a declarat președintele, potrivit presei germane.

Steinmeier conta pe faptul că “Vladimir Putin nu va accepta ruinarea economică, politică și morală a țării sale pentru nebunia sa imperială”. “Ca și alții, m-am înșelat”, a conchis el.

Gazoductul care ar fi trebuit să dubleze capacitatea de aprovizionare a Germaniei cu gaz din Rusia a fost în cele din urmă suspendat sine die de Berlin în februarie.

Social-democrații aflați acum la putere au fost susținători fermi ai unei apropieri de Moscova.

Actualul cancelar Olaf Scholz se află, de asemenea, sub presiunea partenerilor săi de coaliție, în special a Verzilor, pentru a-și asuma un angajament mai puternic față de Ucraina, inclusiv prin livrarea de armament greu către Kiev.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x