Rusia are deja arme nucleare în regiunea baltică, a declarat joi ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anusauskas, relatează Reuters.

Unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin a avertizat joi NATO că, dacă Suedia și Finlanda se alătură alianței militare conduse de SUA, atunci Rusia va trebui să își consolideze apărarea în regiune, inclusiv prin desfășurarea de arme nucleare.

Rusia amenință cu arme nucleare

Anusauskas a declarat pentru televiziunea lituaniană BNS că armele nucleare au fost desfășurate în exclava rusă Kaliningrad din Marea Baltică încă dinaintea crizei actuale!

- Advertisement -

“Amenințările actuale ale Rusiei par destul de ciudate, când știm că, chiar și în lipsa situației actuale de securitate, ei păstrează arma la 100 km de granița Lituaniei.

Armele nucleare au fost întotdeauna păstrate în Kaliningrad… comunitatea internațională, țările din regiune, sunt perfect conștiente de acest lucru… Ei îl folosesc ca pe o amenințare”, a declarat joi ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anusauskas.

Exclava rusă Kaliningrad, situată pe malul Mării Baltice, este intercalată între Lituania și Polonia, membre NATO. Premierul lituanian, Ingrida Simonyte, a declarat joi că amenințarea Rusiei de a-și spori efectivele militare, inclusiv nucleare, în regiunea baltică nu este “nimic nou”.

Decizia șocantă luată de Vladimir Putin care va cutremura întreaga lume

Vladimir Putin a dat ordinul, iar în momentul de față Rusia ameninţă direct cu arme nucleare în regiunea baltică.

Astfel, dacă Suedia şi Finlanda vor adera la NATO, rușii atrag atenția că vor exista o serie de repercusiuni serioase. Vestea a fost dată de un apropiat al liderului de la Kremlin.

Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse şi fost președinte al Rusiei, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai lui Vladimir Putin, a avertizat joi Organizaţia Nord-Atlantică (NATO) că, în cazul în care Suedia şi Finlanda vor adera la organizaţia militară, Rusia va trebui să-şi consolideze apărarea în regiune, inclusiv prin desfăşurarea de arme nucleare în regiunea baltică, informează joi Reuters.

Astfel, după ce Moscova a invadat Ucraina, Finlanda, care are o frontieră comună cu Rusia de 1.300 de kilometri, şi Suedia analizează în acest moment dacă să adere sau nu la NATO. Mai mult, conform informațiilor oficiale din ultimele zile, Finlanda va lua o decizie în următoarele câteva săptămâni, mesajul fiind transmis chiar de premierul finlandez Sanna Marin.

Sursa: capital.ro