Friday, April 19, 2024

Reacția Rusiei la posibila aderare la NATO a Suediei și Finlandei: Nu se mai poate vorbi de o Mare Baltică fără arme nucleare

Must Read

Unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin a avertizat joi NATO că, dacă Suedia și Finlanda se vor alătura alianței militare conduse de SUA, atunci Rusia va trebui să își consolideze apărarea în regiune, inclusiv prin desfășurarea de arme nucleare, transmite Reuters.

Finlanda, care are o graniță comună de 1.300 km cu Rusia, dar și Suedia se gândesc dacă să se alăture sau nu alianței NATO. Finlanda va lua o decizie în următoarele săptămâni, a spus miercuri premierul Sanna Marin.

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că, în cazul în care Suedia și Finlanda aderă la NATO, atunci Rusia va trebui să își consolideze forțele terestre, navale și aeriene din Marea Baltică pentru a restabili echilibrul militar.

De asemenea, Medvedev a evocat în mod explicit amenințarea nucleară, afirmând că nu se mai poate vorbi de o Baltică „fără arme nucleare” – unde Rusia are exclava Kaliningrad, înghesuită între Polonia și Lituania.

- Advertisement -

„Nu se mai poate vorbi despre un statut de zonă fără arme nucleare pentru Baltică – echilibrul trebuie restabilit”, a declarat Medvedev, fost președinte în perioada 2008-2012.

„Până astăzi, Rusia nu a luat astfel de măsuri și nici nu avea de gând să o facă. Dacă ne forțează mâna ei bine… luați aminte că nu noi am fost cei care am propus acest lucru”, a adăugat el.

Amenințarea Rusiei de a-și spori efectivele militare în regiunea baltică, inclusiv cele nucleare, nu este ceva nou, a replicat joi premierul Lituaniei, Ingrida Simonyte.

“Faptul că Rusia amenință, nu este nimic nou. Kaliningrad este o zonă foarte militarizată, este așa de mulți ani și se află în regiunea baltică”, a declarat ea presei.

Sursa: hotnews.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x