Dacă de-a lungul anilor problema „noii ordini mondiale” a fost propusă ciclic în declarațiile Republicii Populare, această formulare, în cursul unui conflict, cel din Ucraina, care implică la niveluri diferite toate cele trei mari puteri mondiale, Statele Unite, Rusia și China, capătă un alt sens, potrivit Il Fatto Quotidiano.

Mesajul Chinei către SUA

Potrivit lui Paolo Magri, directorul Institutului de Studii Politice Internaționale (ISPI), mesajul Beijingului se adresează „mai ales Statelor Unite și brațului lor militar, respectiv NATO. Astfel, Beijingul se referă la o ordine care prevede mai mult spațiu pentru China, care doreşte să preia conducerea țărilor în curs de dezvoltare. Noul Drum al Mătăsii și BRICS sunt două exemple care exprimă același concept, adică „și noi vrem să participăm la definirea regulilor jocului, în special în domeniul economic”.

Această viziune este împărtășită și de Vittorio Emanuele Parsi, directorul Liceului de Economie și Relații Internaționale al Universității Catolice din Milano, potrivit căruia mesajul chinez este adresat mai mult „celor care cred că lumea sub hegemonia americană a adus mai mult rău decât bine. Iar în acest sens, abundă exemplele din istoria recentă, de la invazia Irakului, până la gestionarea retragerii din Afganistan, dar și a crizei economice din 2008. Ei spun de fapt că vor o gestionare diferită a ordinii”, una care să se îndepărteze de cea a americanilor.

- Advertisement -

În acelaşi timp, cuvintele șefului diplomației de la Beijing mai arată și, în cazul în care a fost vreodată nevoie, că în Ucraina nu se desfăşoară nici un conflict local, nici unul regional (ceea a fost numită inițial confruntarea Rusia-NATO). Ci un război pe scară globală.

„Cred că aşa a fost mereu în realitate gândiți-vă doar la întâlnirea dintre Vladimir Putin și Xi Jinping cu ocazia inaugurării Jocurilor Olimpice de la Beijing. Cu acea ocazie, șeful Kremlinului s-a dus la omologul său chinez pentru a-și comunica planurile și, în consecință, a provocat o escaladare politică” – continuă Parsi.

Alegere importantă pentru Xi Jinping

Iar din acel moment, Beijingul a trebuit să înceapă să-și aleagă cu grijă toate mișcările. De ce tocmai Republica Populară, adaugă Magri, este marele actor care trebuie să aleagă dacă să rămână cu SUA, sau cu Rusia.

„Astăzi, Xi Jinping este chemat să facă o alegere importantă: să sprijine acțiunea revizionistă a lui Putin, sau să-și protejeze propria economie afectată de război? Totul va depinde de costurile care vor apărea în ceea ce privește izolarea internațională, preţul materiilor prime și restricțiile comerciale. Problema se pune altfel: această prietenie este cu adevărat una fără limite?”.

Și, în opinia sa, „nu ar trebui să ne așteptăm neapărat la un sprijin chinez direct pentru Rusia, este doar o relație de lungă durată care împărtășește obiectivul de a revizui ordinea mondială”. Pentru Parsi, însă, Beijingul pare să fi ales deja, chiar dacă încă nu și-a exprimat clar pozițiile: „Pentru moment, mi se pare că pozițiile Chinei s-au deplasat mai mult pe frontul rus, regretă oare Xi Jinping că i-a oferit public sprijinul lui Putin? Ar fi putut să renunţe, dar nu a făcut-o. A ales între a lăsa Rusia în pace și a rămâne la rândul lui singur împotriva SUA, sau a încerca să-și păstreze aproape un aliat bun cu o poziţie anti-americană”.

O decizie care se explică chiar prin ambițiile chineze în noua ordine mondială: „China, a doua putere economică mondială, suferă de strânsoarea unui sistem internațional construit de alții, și anume Europa și Statele Unite, pe vremea când Beijingul era un pitic din punct de vedere economic. De altfel de ani de zile cere o reformă a Fondului Monetar Internațional. Cu toate acestea, China vede conflictul ca pe un război dintre NATO și Rusia în care nu trebuie să se amestece” – adaugă Magri.

China, prudentă în declarații și strategie

Conducerea comunistă, așa cum a demonstrat în această lună de conflict, își măsoară cu mare atenție toate declarațiile şi toate alegerile sale strategice. Iar printre acestea, susține Parsi, nu este în niciun caz exclusa cea care duce „la adăugarea unui nou front de criză, și anume Taiwan. Atenție, eu nu vorbesc de o invazie ci de o creștere a tensiunii și pe acel front, de o importanță primordială pentru Beijing”.

Cu toate acestea, rezultatele pe care China și Rusia le vor obține din încercarea de reproiectare a ordinii mondiale, conchide Parsi, depind mai ales de Occident: „Între timp, trebuie să înțelegem că Apărarea, economia și politica energetică sunt legate între ele. China a înțeles acest lucru, în timp ce Occidentul se confruntă de ani de zile cu aspectul economic. Dacă înțelegem că soluția se află în politică, atunci vom evita să fim zdrobiți în această menghină pe care China și Rusia ne-au pregătit-o”.

Sursa: capital.ro