Tuesday, April 23, 2024

Când va lovi criza economică România. Expert: ”Suntem în cod galben de inflație, ne îndreptăm spre codul roșu”

Must Read

Românii vor învăța în curând să cumpere mai puțin și să își drămuiască banii care cu greu le vor ajunge de la un salariu la altul. O criză economică dură este foarte aproape.

Războiul din Rusia are consecințe foarte grave. Pierderile de vieți omenești din ambele tabere implicate în acest conflict, orașele ucrainene distruse care vor fi reconstruite cu eforturi financiare și teroarea pe care o răspândește Vladimir Putin cu privire la posibilitatea de a folosi bombele nucleare sunt doar o parte din problemă. Această invazie rusă din Ucraina generează o criză economică ce va fi greu de controlat, cel puțin în România.

Analiștii economici estimează creșteri mari de prețuri, companii închise și, în consecință, rată mare de șomaj.

Adrian Negrescu: ”Românii vor admira produsele la supermarket dar nu-și vor permite să le cumpere”

- Advertisement -

Consultantul economic Adrian Negrescu spune că viitorul apropiat nu va fi foarte încurajator. Creșterea prețurilor îi va face pe mulți români să strângă cureaua.

”Noi nu vom avea probleme de disponibilitate de produse alimentare, de servicii, noi vom avea o problemă cu prețurile. Criza o vom percepe din prisma puterii de cumpărare, a accesului la produse. Din păcate, mulți dintre români vor merge la hipermarket ca la muzeu. Vor admira produsele și vor putea să și le permită să le cumpere.

Din păcate, ne îndreptăm spre o economie în care, cel puțin în zona alimentară, vânzările la suta de grame se vor întoarce și vor deveni preponderente”, este de părere expertul.

Oamenii se vor îndrepta spre cei care au cele mai mici prețuri la produse și servicii.

”Mărcile private care vând cel mai ieftin vor fi câștigătorii acestei crize. Românii își vor reduce consumul, vor încerca să-și drămuiască banii pentru că nu-și vor mai permite să-și cumpere foarte multe lucruri din magazine”, este de părere consultantul economic.

”Suntem în cod galben de inflație. Nu am atins încă vârful scumpirilor”

Criza economică nu este foarte departe. Prognoza pentru viitorul apropiat arată că este foarte posibil să avem creșteri mari de prețuri chiar începând de luna viitoare.

”Dacă aș face o paralelă cu prognoza meteo noi suntem în cod galben de inflație și ne îndreptăm spre un cod roșu. Acest lucru înseamnă creșteri de prețuri de peste 16-17% rata inflației undeva în lunile iunie-iulie, poate chiar mai târziu, în funcție de dinamica războiului, de modul cum evoluează prețurile la nivel internațional.

Nu am atins încă vârful scumpirilor. Iar Banca Națională ne-a transmis chiar ieri (marți, 10 mai, n.r.) în decizia de politică monetară că scumpirile vor continua cel puțin un an de acum încolo. Abia în decembrie anul viitor este posibil ca inflația să revină pe o traiectorie cât de cât normală, un 3%. Iar dobânzile vor urma același traseu. Vor crește dobânzile la credite în continuare, ratele vor fi din ce în ce mai mari și abia din 2024 vom putea răsufla ușurați, în speranța că lucrurile vor reveni pe un făgaș normal”, mai explică Adrian Negrescu.

120.000 de companii se află aproape cu lacătul pe ușă

Pe lângă faptul că va trebui să îndurăm prețuri mari la servicii și produse, o altă situație gravă se întrevede la orizont: șomajul. Este foarte probabil ca sute de mii de angajați să rămână fără locuri de muncă.

”Sunt aproape 120.000 de companii în momentul de față care se află aproape cu lacătul pe ușă. Nu mai reușesc să facă față blocajului financiar, reușesc cu greu să-și plătească furnizorii și salariații.

Aceste companii au undeva la 500.000 de angajați. Sunt din zona de producție, grav afectată de creșterile de prețuri la energie, la materiale, la servicii, practic la tot ce ține de funcționarea companiilor. Sunt multe companii în zona comerțului și foarte multe companii în zona agricolă.

Sunt companii care cu siguranță în perioada următoare, pe fondul problemelor generate de inflație, se vor închide. Iar acest lucru va însemna un număr semnificativ de șomeri”, mai spune expertul.

Abia peste trei-patru ani România va putea privi resursa de gaze din Marea Neagră ca pe o alternativă

Senatul a adoptat miercuri, 11 mai, propunerea legislativă pentru modificarea Legii offshore, care reglementează operaţiunile petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol atât în perimetrele petroliere offshore, cât şi onshore de adâncime.

Mai trebuie să fie aprobată de deputați. Însă acest lucru nu înseamnă că de anul acesta vom avea gaze din Marea Neagră.

”Începerea lucrărilor de exploatare din Marea Neagră de către Romgaz și OMV Petrom va dura 2-3 ani de acum înainte. Este un efort logistic de ordinul miliardelor de dolari pentru a extrage gazele la nivelul dorit din Marea Neagră. Abia în 2025-2026 România va putea privi resursa de gaze din Marea Neagră ca pe o alternativă viabilă la ceea ce exploatează în momentul de față din rezerve, din teritoriul național și ce importă mai ales de pe relația cu Rusia”, conchide Adrian Negrescu.

Sursa: ziare.com

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x