Thursday, December 5, 2024

Dispare încă un simbol al industriei comuniste din Transilvania. Se închide după 60 de ani de activitate fabrica de zahăr din Luduș

Must Read

După mai bine de 60 de ani, fabrica de Zahăr Luduș, unde se prelucra cea mai mare cantitate de sfeclă de zahăr cultivată în România, își închide porțile. Decizia a fost anunțată în prima partea a acestui an de proprietarul fabricii, compania franceză Tereos Sucre SAS, cel mai mare producător de zahăr din Franţa și al doilea din lume.

Motivul închiderii este unul pur economic. Societatea a înregistrat pierderi uriașe în ultimii ani. De exemplu, în 2020, Tereos România a avut pierderi de 25,6 milioane de lei (peste 5 milioane de euro), la o cifră de afaceri de 158 de milioane de lei (32 de milioane de euro). De asemenea, pentru datoriile subsidiarei din România a grupului francez au ajuns la o valoare sensibil egală cu cifra de afaceri, însumând aproape 158,4 milioane de lei. Practic, din 2013 și până în prezent societatea din România a funcționat pe pierdere.

„De când Tereos a achiziționat fabrica de zahăr de la Luduș, din România, această fabrică s-a confruntat cu dificultăți datorate în principal reducerii constante a suprafețelor cultivate cu sfeclă de zahăr, în pofida unor tentative de soluționare a situației, și astfel s-au acumulat pierderi substanțiale”, au transmis reprezentanții companiei franceze, la momentul anunțului privind închiderea societății.

În luna iunie a anului trecut, agenția Reuters relata că grupul încearcă să iasă din operațiunile sale falimentare cu zahăr din România. Oprirea efectivă a activității și disponibilizarea angajaților ar urma să aibă loc în vara acestui an.

- Advertisement -

Fabrica de zahăr din Luduș funcționează de 61 de ani. Procesul de fabricație la fosta Întreprindere pentru Industrializarea Sfeclei de Zahăr Luduș a demarat în 1960, denumirea societății fiind schimbată în 1991 în SC Zaharul SA. Este una din cele trei fabrici de zahăr care mai există în România, celelalte două fiind Lemarco Cristal din Roman și Buzău controlate de compania austriacă Agrana.

fabrica ludus

Fabrica de zahăr, într-o imagine de arhivă

În vremurile de glorie, în anii 80, fabrica avea 1.200 de angajați și prelua sfeclă de zahăr din județele din Ardeal. Avea pe atunci o capacitate de prelucrare a sfeclei de 2.500 t/zi. În prezent, la momentul închiderii și disponibilizării celor 160 de angajați, fabrica are o capacitate de producție de aproximativ 500 de tone pe zi de zahăr alb, iar unitatea de rafinare a zahărului brut, care a fost construită în 2014, oferă o capacitate de producție suplimentară de 514 tone pe zi.

În total, fabrica Luduș producea în jur de 63-65.000 de tone anual, din care 85-90% din sfeclă de zahăr iar restul din zahăr brut adus din import. Compania lucra cu 300-350 de fermieri locali care cultivau sfecla de zahăr pe o suprafață totală de 7.000 de hectare.

Odată cu închiderea societății, este de așteptat ca sfecla de zahăr să fie redusă foarte mult sau chiar să dispară din rândul culturilor din Transilvania, fabrica din Luduș fiind singura care prelucra această cultură în această zonă a țării.

Sursa: ziare.com

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Ionuț Bindea, CEO ROCA Industry: ESG nu este o secțiune opțională, ci o componentă cheie a deciziilor noastre zilnice și a planificării pe termen...

Care sunt principalele provocări și oportunități pentru companii odată cu implementarea noilor standarde ESRS și cum influențează acestea raportarea...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x