Saturday, May 25, 2024

Gigant din industria farmaceutică, obligat să achite daune de 400.000 de euro pentru un copil născut cu autism din cauza unui medicament luat de mamă

Must Read

Un tribunal francez a ordonat Sanofi să plătească despăgubiri de peste 400.000 de euro unei familii al cărei copil suferă de o formă de autism cauzată de medicamentul pentru epilepsie Valproate, produs de compania farmaceutică, afirmând că producătorul francez de medicamente nu a informat despre efectele secundare cunoscute ale tratamentului, transmite Reuters.

Această legătură, alături de o malformaţie fizică, a fost, de asemenea, recunoscută în ianuarie, într-o hotărâre de referinţă luată în cadrul unei acţiuni colective, care ar putea duce la plata unor despăgubiri de sute de milioane de euro, deşi Sanofi a declarat că va depune recurs.

Cea mai recentă hotărâre a tribunalului, luată săptămâna trecută şi văzută de Reuters sâmbătă, precizează că Sanofi trebuie să fi ştiut riscul ca medicamentul, dacă este luat de femeile însărcinate, să provoace malformaţii şi ”tulburări neuro-comportamentale” la copii, ceea ce ar fi trebuit menţionat în prospectul ataşat.

Sanofi a declarat într-un comunicat că va contesta decizia, adăugând că raportul general risc-beneficiu al medicamentului este pozitiv.

- Advertisement -

Instanţa din Nanterre a ordonat joi companiei să despăgubească părinţii fetei pentru diferitele prejudicii fizice şi psihologice suferite şi costurile rezultate, cum ar fi îngrijirea specială şi nevoile de şcolarizare.

Verdictul este primul din Franţa care stabileşte o legătură între Valproate, vândut în Franţa sub numele Depakine, şi tulburări denumite în mod obişnuit autism, într-un caz individual, a declarat Marine Martin, care conduce asociaţia de victime APESAC.

”Sper ca Sanofi să-şi schimbe poziţia şi să înceapă să despăgubească victimele acum, când tot mai multe hotărâri judecătoreşti sunt pronunţate”, a declarat sâmbătă Martin, ea însăşi mama unui copil care suferă de reacţii adverse la Depakine.

Autorităţile sanitare franceze au estimat că medicamentul este responsabil pentru maloformaţii la 2.150 până la 4.100 de copii şi de defecte de dezvoltare neurologică la până la 30.400.

Sanofi a fost pusă sub investigaţie oficială în 2020, sub acuzaţia de ucidere din culpă, dar a respins acele acuzaţii la momentul respectiv şi a spus că va contesta fundamentele anchetei.

Sursa: ziare.com

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x