Producția agricolă a Ucrainei și producția de alimente și îngrășăminte a Rusiei și a Belarusului trebuie să revină pe pieţele mondiale

Antonio Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), susține faptul că problema securității alimentare globale nu poate fi rezolvată fără producția agricolă din Ucraina și producția de îngrășăminte din Rusia.

Războiul din Ucraina a sporit volatilitatea pe piețele financiare, a ridicat prețurile produselor de bază și a afectat logistica, ceea ce ar putea dezechilibra redresarea economică post-pandemică în multe state.

„Analiza noastră indică faptul că războiul din Ucraina nu face decât să înrăutățească lucrurile, punând în mișcare o criză tridimensională care devastează sistemele alimentare, energetice și financiare globale pentru țările în curs de dezvoltare”, a declarat Guterres reporterilor, în timpul unei vizite inaugurale la Abuja (Nigeria).

- Advertisement -

Antonio Guterres este hotărât să faciliteze dialogul diplomatic dintre Ucraina și Rusia pentru a contribui activ la soluționarea problemelor actuale.

„Nu există cu adevărat o soluție reală la problema securității alimentare globale fără a readuce producția agricolă a Ucrainei și producția de alimente și îngrășăminte a Rusiei și a Belarusului pe piețele mondiale, în ciuda războiului”, a explicat secretarul general al ONU.

FMI: Războiul din Ucraina a provocat un „șoc negativ uriaș” în Africa Subsahariană

Antonio Guterres a spus faptul că Organizația Națiunilor Unite (ONU) a solicitat 351 de milioane de dolari americani suplimentari pentru ajutorul umanitar acordat Nigeriei.

Președintele Nigeriei, Muhammadu Buhari, a declarat că întreg continentul african este îngrijorat că atenția acordată conflictului militar dintre Ucraina și Rusia ar putea înlătura atenția oficialilor occidentali de la alte probleme globale.

În aprilie, Nigeria a fost nevoită să cumpere provizii de urgență de potasă canadiană, după ce nu a putut importa îngrășământul cheie din Rusia din cauza sancțiunilor occidentale, a declarat Autoritatea de Investiții Suverane din Nigeria.

Amintim faptul că, luna trecută, Fondul Monetar Internațional (FMI) a declarat că invazia rusă din Ucraina a provocat un „șoc negativ uriaș” în Africa Subsahariană.

Războiul din Ucraina a determinat scumpirea alimentelor de bază și a energiei electrice, amenințând categoriile sociale vulnerabile, ce resimt efectele negative ale pandemiei de coronavirus, relatează agenția de presă Reuters.

„Trebuie să asigurăm un flux constant de alimente și energii prin intermediul piețelor deschise, prin ridicarea tuturor restricțiilor inutile la export, direcționarea surplusurilor și a rezervelor către cei care au nevoie și menținerea unui control asupra prețurilor la alimente pentru a reduce volatilitatea pieței”, a declarat Antonio Guterres.

Sursa: capital.ro