Monday, May 29, 2023

Pensii 2022. Lovitură pentru opt milioane de români. Ce se întâmplă cu Pilonul II

Must Read

Potrivit ultimelor date, fondurile de pensii Pilon II înregistrează o scădere medie de 6,4% în ultimul an. Aproape opt milioane de români sunt afectaţi.

Pensii 2022. Pe lângă facturile mari la energie, motorina scumpă şi preţurile mari la alimente, au scăzut şi economiile pentru pilonul II de pensie.

Pensii 2022. Veşti proaste pentru milioane de români

Românii care şi-au verificat recent contul de pensie privată au avut parte de o surpriză neplăcută. Fondurile de pensii Pilon II înregistrează o scădere medie de 6,4% în ultimul an, în ciuda faptului că angajaţii au cotizat lunar la aceste fonduri de pensii.

- Advertisement -

Deşi în portofoliile fondurilor Pilon II sunt şi companii care sunt avantajate de scumpirile din energie, precum Nuclearelectrica, Petrom, Romgaz, inflaţia loveşte puternic în economiile de pensii ale românilor.

Pe de altă parte, în acţiuni, în cea mai mare parte la Bursa de la Bucureşti, fondurile de pensii au circa 25% din care sub jumătate sunt în com­panii ale căror rezultate sunt pentru mo­ment influenţate pozitiv de inflaţie.

De la începutul lui 2022, indicele titlurilor de stat emise de MFP (calculat de Bloomberg şi care include şi cupoanele) are minus 8,5%, pe fondul randamentelor în creştere cerute de investitori, în timp ce BET-TR, principalul indice al Bursei de la Bucureşti şi care reflectă şi divi­dendele, are minus 2,5%, potrivit BVB.

Potrivit calculelor realizate de jurnaliştii de la Ziarul Financiar pe baza datelor de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), toate cele şapte fonduri Pilon II sunt pe minus de la începutul anului 2022 în­coace, fiind înregistrată o scădere medie de aproximativ 7,2%.

Reamintim că Guvernul Ciucă a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice, în valoare de 1,1 miliarde de euro. Acestea sunt incluse în programul “Sprijin pentru România”. Printre măsurile anunțate se numără şi amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci și un sprijin unic de 700 de lei pentru pensionarii cu pensii mici.

Sursa: romaniatv.net

- Advertisement -


- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
Latest News

Record pentru Dedeman: în 2022, a avut cele mai mari cifre de afaceri şi profit din istoria companiei

Dedeman, compania deținută de frații Pavăl, a încheiat anul 2022 cu cel mai mare profit net, cea mai mare...
- Advertisement -

More Articles Like This