Piețele bursiere vor continua să scadă. Avertismentul lansat de un gigant bancar

Compania de cercetare Fundstrat spunea în aprilie că există o şansă de 90% ca acţiunile americane să fi trecut de minime, iar furnizorul de servicii financiare RIA Advisors sugera că acţiunile vor creşte puternic în următoarea lună sau două, potrivit informațiilor transmise de Business Insider.

În acest context, Mike Wilson, specialist în pieţele de capital din SUA, Morgan Stanley, nu exclude posibilitatea unui raliu pe termen scurt, însă crede că acţiunile mai pot coborî până a ajunge în acel punct.

„Nu putem exclude nimic pe termen scurt, însă vrem să fim înţeleşi: piaţa bear este departe de a se fi încheiat”, spune Wilson.

- Advertisement -

Strategul adaugă că acţiunile au de-a face cu un fundal extrem de complicat: societăţile se confruntă atât cu inflaţia, cât şi cu un ritm mai slab de creştere într-o perioadă în care Rezerva Federală a început să majoreze agresiv ratele dobânzilor.

Veniturile îşi pierd rapid din creştere iar acţiunile nu mai oferă un scut împotriva inflaţiei

Acesta este de părere că, în cel mai rău caz, S&P 50 ar putea scădea cu încă 19% prin raport cu preţul din 4 mai. Luând în calcul declinul din 5 mai, scăderea ajunge la 16%. Joi, S&P 500, Dow Jones şi Nasdaq s-au depreciat, în medie, cu 3,9%.

„În vreme ce inflația este atât de ridicată, iar veniturile îşi pierd rapid din creştere, acţiunile nu mai oferă scutul împotriva inflaţiei pe care se bazau mulţi investitori”, spune Wilson, adăugând că T1/2022 ar putea fi ultimul trimestru cu rezultate bune, notând în acest sens faptul că nivelul de costuri şi riscul unei posibile recesiuni îşi pun puternic amprenta asupra viitoarelor creşteri ale companiilor.

UE a înregistrat o creștere economică ușoară în ciuda inflației

În altă ordine de idei, țările Uniunii Europene au avut o creştere economică de 0,4% în primul trimestru din 2022 şi de 5,2% în comparaţie cu primul trimestru de anul trecut, potrivit datelor Eurostat.

În zona euro, creşterea economică a fost de doar 0,2% comparativ cu trimestrul anterior, şi de 5,0% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Estimările actuale se bazează pe date incomplete referitoare la evoluţia valorii PIB-ului, astfel că ar putea fi modificate uşor, precizează Eurostat. Inflaţia în zona euro a continuat să crească, ajungând la 7,5% în aprilie, de la 7,4% în martie.

Inflația părea a fi un subiect de ordinul trecutului pentru mai mulți ani. Pentru o perioadă lungă de timp, băncile centrale au încercat să stimuleze creșterea prețurilor, în principal prin majorarea salariilor, arată XTB Polonia.

Țintele de inflație au fost mai mult decât atinse, din păcate în mare parte prin factori ce țin de ofertă. Este uneori dificil să răspundem la întrebarea dacă inflația ridicată este cauzată de creșterea prețurilor mărfurilor sau, mai degrabă, inflația ridicată determină o creștere a prețurilor mărfurilor (deoarece investitorii încearcă să se protejeze împotriva prețurilor mai mari).

Sursa: capital.ro