Friday, April 19, 2024

Rata inflaţiei sau “indicele nefericirii”, asa cum este perceput la americani. De ce este importantă menţinerea stabilităţii preţurilor (IAPC)

Must Read

Fără îndoială, economiile la nivel global se confruntă cu o situaţie destul de dificil de gestionat, care afectează viaţa oamenilor de pretutindeni şi care necesită, în primă fază, informare asumată din partea indivizilor si un plan clar de gestionare a finanţelor pentru fiecare gospodărie în parte.

Ziare.com îţi explică in cadrul rubricii Banii tăi ce înseamnă, mai exact, rata inflaţiei, cum este structurată şi ce este indicele armonizat al prețurilor de consum – IAPC.

Dacă inflaţia este, în linii principale, o crestere generalizată a preţurilor bunurilor și serviciilor, nu doar ale unor produse specifice, ceea ce reduce valoarea monedei naţionale, rata inflației reprezintă procentul cu care preţurile au crescut sau au scăzut, într-un anume interval de timp.

Acest indice este calculat de la o lună la alta sau de la un an la altul și ne arată cât de repede și cât de mult au crescut prețurile în perioada analizată. Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), avem următoarele categorii:

- Advertisement -

rata lunară a inflaţiei

– creşterea preţurilor de consum într-o lună, faţă de luna precedentă;

rata medie lunară a inflaţiei

– media creşterilor lunare ale preţurilor. Se calculează ca o medie geometrică a indicilor lunari ai preţurilor de consum cu baza în lanţ din care se scade baza de comparaţie;

egală cu 100.

rata medie anuală a inflaţiei

– creşterea preţurilor de consum într-un an faţă de anul precedent. Această rată se calculează ca un raport, exprimat procentual, între indicele mediu al preţurilor dintr-un an şi cel al anului precedent, din care se scade 100. La rândul lor, indicii medii ai preţurilor din cei doi ani se determină ca medii aritmetice simple ale indicilor lunari din fiecare an, calculaţi faţă de aceeaşi bază (octombrie 1990 = 100).

rata anuală a inflaţiei

– creşterea preţurilor de consum într-o lună din anul curent, faţă de aceeaşi lună a anului precedent. Această rată se calculează ca un raport, exprimat procentual, între indicele preţurilor dintr-o lună din anul curent şi indicele din luna corespunzatoare a anului precedent, calculaţi faţă de aceeaşi bază, din care se scade 100

Mai mult, pentru ca vorbim despre produse si preţurile lor, trebuie sa cunoastem faptul că în zona euro, dinamica prețurilor de consum este măsurată prin intermediul „indicelui armonizat al prețurilor de consum”, adică “IAPC”.

Astfel, toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) aplică aceeași metodologie, ceea ce oferă posibilitatea comparării datelor între țări.

Această măsură reprezintă o bună modalitate de a urmări evoluția prețurilor în economie. IAPC este un set de indici ai prețurilor de consum din UE, calculat în conformitate cu o abordare armonizată și un singur set de definiții.

IAPC este conceput, în principal, pentru evaluarea stabilității prețurilor în zona euro și a convergenței evoluției prețurilor în UE, dar și pentru comparații ale inflației la nivel european.

Avantajele stabilităţii preţurilor, precum şi costurile asociate inflaţiei sau deflaţiei, sunt

strâns legate de monedă şi de funcţiile acesteia iar banii sporesc eficienţa schimburilor, contribuind, pe această cale, la bunăstarea tuturor cetăţenilor.

Sursa: ziare.com

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x