Thursday, April 18, 2024

Sărăcirea românilor este admisă oficial de autorități! Prognoza a publicat varianta de primăvară a proiecțiilor economice

Must Read

Comisia Națională de Strategie și Prognoză – CNSP a publicat varianta de primăvară a prognozei pe termen mediu 2022-2025 în care nu doar expune un tablou economic revizuit semnificativ în sens negativ, dar estimează că avansul câștigului salarial mediu brut va fi inferior ritmului de creștere a prețurilor în 2022.

Asta în condițiile în care estimările Comisiei legate de inflația anuală de anul acesta se păstrează la un nivel moderat, cu mult inferior prognozelor făcute de analiștii economici, din care unii vorbesc inclusiv de un avans anual al prețurilor de 20% în vară.

Avansul salariului mediu brut, inferior creșterii de prețuri

Astfel, nivelul estimat de CNSP al creșterii prețurilor este ușor superior prognozelor anterioare, respectiv 9,7% față de 9,5% pentru sfârșitul anului și 10,1% față de 9,9% ca medie anuală.

- Advertisement -

De cealaltă parte, pentru anul 2022, câştigul salarial mediu brut este estimat să crească cu 9,7%, până la un nivel de 6.120 lei.

Previziunile în ceea ce privește câștigurile salariale sunt în concordanţă cu indicatorii privind evoluţia activităţii economice şi a numărului de salariaţi, luând în considerare climatul economic volatil, precum şi incertitudinile generate de contextul geo-politic actual, explică CNSP.

Măsurile guvernamentale de sprijin pentru populația vulnerabilă luate recent, cât și măsurile privind majorarea salariului minim în agricultură și industria alimentară, vor determina menținerea dinamicii puterii de cumpărare la valori pozitive (circa +0,7%), în condițiile unei inflaţii medii anuale ridicate (+10,1%), susține Comisia.

În același timp, indicii preţurilor produselor industriale, cât şi al costului în construcţii, îşi vor continua ascensiunea şi în anul curent, peste estimările anterioare, înregistrând dinamici de două cifre, evoluţia acestora în ritm anual urmând a se atenua în a doua parte a anului ca urmare a unui efect de bază, potrivit sursei citate.

Revizuire negativă a creșterii economice

În privința evoluției economice, CNSP a revizuit negativ avansul PIB de la 4,3% la 2,9%, în tendință cu ultimele estimări publicate de FMI și Banca Mondială, în timp ce soldul negativ al contului curent este așteptat să crească de la minus 6,7% la minus 6,9%.

Estimările CNSP pentru anul curent sunt susținute de evoluțiile peste medie ale activităţilor dinconstrucții şi servicii, stimulate de măsurile de implementare a PNRR, cât și de măsurile guvernamentale privind majorarea investiţiilor, dar și de unele servicii, precum activitățile informatice, neafectate de conflictul Rusia-Ucraina sau de criza energetică, explică Prognoza.

Pe partea cererii, creşterea economică se bazează pe un aport favorabil al formării brute de capital fix şi al consumului privat, deşi dinamicile sunt atenuate faţă de prognoza anterioară, în timp ce exportul net este estimat a-şi diminua contribuţia negativă.

Deficitul de cont curent se prevede a se menţine la valori ridicate în anul curent, cauzat de un deficit comercial în creştere, amplificat şi de majorările de preţuri, fiind aşteptat a înregistra corecţii pozitive pe termen mediu.

Industria și Agricultura, lovite puternic

În timp ce construcțiile și serviciile au de suferit mai puțin în noul scenariu al Comisiei de Prognoză (în cazul primelor, avans anual de 5,7% în loc de 9,6%, iar pentru cele din urmă creștere în 2022 de 3,4% în loc de 4%, cât estima prognoza de iarnă), industria și agricultura vor fi cele mai lovite de noile condiții economice.

Astfel, pentru Industrie CNSP estimează un regres puternic în 2022, de la un avans anual de 4,1% la o creștere mult redusă, de 1,5%, în timp ce Agricultura va consemna chiar un regres de minus 0,4% față de anul trecut, de la o creștere anterior estimată la 3,1%.

Deși Prognoza mizează pe aportul investițiilor publice la creșterea economică, aportul formării brute de capital fix se reduce aproape cu jumătate, de la 9,1% la 4,8%, potrivit ultimelor estimări.

Sursa: ziare.com

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x