Saturday, September 23, 2023

Ungaria nu susține noile sancțiuni UE împotriva Rusiei. Viktor Orban: Propunerea ar avea efectul unei „bombe atomice” asupra economiei

Must Read

Ungaria nu poate susține noul pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei în forma sa actuală – care include un embargo asupra importurilor de țiței – a declarat vineri Viktor Orban, premierul de la Budapesta, la un post de radio, potrivit Reuters.  

ACTUALIZARE Viktor Orban a spus că propunerea actuală a Comisiei Europene ar avea efectul unei „bombe atomice” asupra economiei Ungariei, potrivit sursei citate.

Premierul ungar a adăugat că Ungaria este gata să negocieze o nouă propunere, dacă aceasta ar fi în acord cu interesele Ungariei.

Orban a declarat la postul de radio de stat că Ungaria ar avea nevoie de 5 ani și investiții uriașe în rafinării și conducte de transport pentru a putea transforma sistemul său energetic actual, care se bazează în proporție de 65% pe petrolul rusesc.

- Advertisement -

„Știm exact de ce avem nevoie, în primul ne trebuie cinci ani pentru a finaliza întregul proces… un an, un an și jumătate nu ne ajung la nimic”, a spus premierul ungar, adăugând că vor fi necesare investiții imense în rafinării și sistemul de transport pentru a putea importa petrol din afara Rusiei.

El a adus în discuție dacă ar fi înțelept să se facă astfel de investiții, cu rezultate peste 4-5 ani, în condițiile în care războiul din Ungaria are loc acum.

Orban a mai spus că Ungaria așteaptă o nouă propunere de sancțiuni din partea Comisiei Europene.

„Nu vreau să să ne opunem UE, ci să cooperăm… dar acest lucru este posibil dacă (UE) ia în calcul și interesele noastre.”

Viktor Orban a precizat că Ungaria nu susține sancționarea patriarhului Kiril, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, pentru că este o „chestiune de libertate religioasă”.

El a reiterat poziția Ungariei de a nu trimite arme Ucrainei, pentru că transporturile de armament ar putea deveni ținte ale atacurilor rusești în apropiere de granița de vest a Ucrainei, unde trăiesc etnici maghiari.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus miercuri o interdicție asupra importurilor de petrol din Rusia, în cadrul unui nou pachet de sancțiuni.

„Astăzi vom propune interzicerea petrolului rusesc din Europa. Va fi o interdicție completă a importurilor din toată Rusia”, a spus Ursula von der Leyen în Parlamentul European de la Strasbourg.

Dacă va fi aprobat de guvernele UE, planul va marca un punct de cotitură pentru blocul comunitar, care este dependent de energia rusă și trebuie să găsească surse alternative.

„Acest lucru înseamnă o interzicere totală a importului de petrol transportat pe apă și prin conducte, rafinat și nerafinat. Ne vom asigura că vom elimina treptat petrolul rusesc în mod sistematic, care să ne permită nouă și partenerilor noștri să ne asigurăm rute alternative de aprovizionare și să minimizăm impactul asupra piețelor globale. De aceea, vom elimina aprovizionarea cu petrolul rusesc nerafinat pe parcursul a 6 luni și produsele rafinate până la sfârșitul anului”, a precizat șefa executivului european.

Sursa: digi24.ro

- Advertisement -


- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
Latest News

Rețeaua de socializare și responsabilizare socială Homeland, în versiunea beta

CHRD (CHROMOSOME DYNAMICS) pregătește lansarea în sistem închis (maxim 10.000 utilizatori) a rețelei de socializare și responsabilizare socială Homeland, la finalul...
- Advertisement -

More Articles Like This