Deși a vorbit foarte mult despre puterea militară a Rusiei și a făcut comparații între regimul de la Kiev și Germania nazistă, Vladimir Putin nu a reușit să dezlănțuie întreaga putere a armatei ruse asupra fostului stat sovietic. , așa cum mulți oficiali și analiști occidentali credeau că va face.

Făcând acest lucru, el a refuzat să ceară mai mult poporului rus în momentul în care principiile centrale ale campaniei de război s-au blocat, în timp ce altele au început să fie zădărnicite.

„Putin a dat asigurări rușilor că nu va cere de la ei un angajament mai mare în efortul de război”, a concluzionat Institutul pentru Studierea Războiului într-o notă publicată zilele trecute. „Putin calculează, probabil, că nu poate cere poporului rus să se mobilizeze fără a declanșa o reacție dură împotriva regimului său”, susține Institutul, citat de USNews.

Institutul susține că există câteva indicii care arată că starea actuală a războiului din Ucraina a afectat modul în care populația rusă vede invazia preventivă ordonată de Putin în februarie. Primele indicii sugerau un sprijin aproape unanim și sentimentul împărtășit de mulți ruși că guvernul președintelui ucrainean Zelenski a reprezentat un fel de amenințare directă pentru Moscova.

- Advertisement -

O abordare stabilă a războiului, mai degrabă decât o mobilizare masivă

Deși 80% dintre ruși susțin în continuare războiul, doar 50% îl susțin cu fermitate, aproape o treime recunoscând că resimt „anxietate, frică și groază” legate de această invazie. Cel puțin așa reiese dintr-un sondaj realizat la mijlocul lunii aprilie de Centrul Levada.

„Sancțiunile occidentale vor afecta probabil din ce în ce mai mult cetățenii ruși, în lunile următoare, curmând entuziasmul populației de a face sacrificii mai mari pentru efortul de război”, potrivit analizei.

„Putin se confruntă, de asemenea, cu nemulțumile interne ale elitelor și ale forțelor de securitate ruse, iar războiul a pătat imaginea armatei, care ar trebui să apere regimul său de tulburările interne”, susține Institutul.

De asemenea, Putin a luat în considerare aceste lucruri în decizia sa de a urma o abordare stabilă a războiului, mai degrabă decât o mobilizare masivă.

Nu are intenția de a se retrage din Ucraina

Deși liderul rus să nu vrea să extindă implicarea țării sale în război fără o cauză clară, el a indicat în timpul discursului rostit de Ziua Victoriei că nu are intenția de a se retrage din Ucraina. După paradă, Putin s-a întâlnit cu tatăl unui comandant rus, cunoscut pentru brutalitatea deosebită împotriva ostaticilor ucraineni care au luptat în Donbas, și a promis că își va continua războiul.

Ucraina nu a lăsat Rusiei nicio altă oportunitate decât să lupte, a susținut Putin, continuând teza sa lipsită de temei conform căreia Kievul a provocat Kremlinul. ”Soldații Rusiei luptă „cu eroim, și cu profesionism”, a adăugat el, înainte de a sublinia că ”toate planurile sunt îndeplinite. Se va obține un rezultat. Nu există îndoieli în privința asta.”

Oficialii occidentali contrazic unele evaluări pe câmpul de luptă, susținând că forțele Rusiei și-au creat probleme prin extinderea continuă a liniilor dincolo de ceea ce pot gestiona, iar totul se întâmplă sub comanda ofițerilor complet nepregătiți. Forțele armate ale Ucrainei s-au dovedit, de asemenea, mai eficiente pe câmpul de luptă decât s-au așteptat mulți, atât la Kremlin, cât și în capitalele occidentale, în parte datorită fluxurilor constante de arme trimise de Occident.

Serviciile de informații militare britanice au declarat că cel puțin unul dintre cele mai avansate tancuri de luptă din Rusia, T-90M, a fost distrus în ciuda capacității sale de a se apăra împotriva armelor antitanc. De asemenea, a menționat că generalii ruși și alți ofițeri superiori continuă să fie cel puțin 12 generali ruși au murit în cele 75 de zile de lupte.

”Rușii pur și simplu nu au reușit să facă deloc progrese semnificative”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. El a remarcat însă capacitatea trupelor ucrainene de a contracara artileria rusă.

Sursa: capital.ro