Saturday, May 25, 2024

Ce condiții va avea Elena Udrea în penitenciarul în care va fi încarcerată

Must Read

Elena Udrea va fi adusă în țară în următoarele zile, după ce justiția bulgară a decis extrădarea ei. Ea va beneficia în penitenciar de aceleași condiții pe care le au și celelalte femei-deținut, precizează sindicatele din penitenciare, după ce fostul ministru s-a plâns în instanța din Bulgaria de condițiile din închisorile din România. 

Elena Udrea are de ispășit șase ani de închisoare, fiind condamnată definitiv în dosarul „Gala Bute”. În ziua în care urma să fie dată sentința, fostul ministru al turismului a plecat din țară, dar a fost reținută în Bulgaria, la granița cu Grecia, la solicitarea autorităților române. După proceduri judiciare care au durat aproape două luni, justiția din Bulgaria a decis la 10 iunie ca Elena Udrea să fie extrădată.

Ce prevede procedura de extrădare

Procedura de extrădare prevede că în maximum 10 zile de la pronunțarea deciziei, Ministerul Justiției din Bulgaria trebuie să ia legătura cu cel din România și să trimită hotărârea dată de judecători. În plus, magistrații bulgari trebuie să anunțe modalitatea prin care fostul ministru va ajunge în România. Sunt două variante în momentul de față: fie polițiștii bulgari o aduc pe Elena Udrea până la frontieră, iar de acolo ea este preluată de ofițerii români, fie polițiștii români vor merge până la Sofia și o va lua direct din arest.

Odată ajunsă în România, Elena Udrea va fi încarcerată la Penitenciarul Târgșorul Nou de lângă Ploiești, fiind o închisoare dedicată femeilor. Timp de 21 de zile ea va rămâne în carantină, iar apoi o să fie închisă alături de celelalte deținute.

- Advertisement -

Sindicaliștii din penitenciare (FSANP – Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor) arată într-un comunicat că fostul ministru va avea la dispoziție un spațiu de cel puțin 4 metri pătrați, apă potabilă în permanență și apă caldă cu program.

Totodată, Elena Udrea va putea face, în fiecare zi, plimbări în aer liber timp de două ore sau chiar de trei ore, dacă nu opteză pentru regim de muncă.

Nu este exclus ca fostul ministru să intre în categoria persoanelor care au nevoie de protecție, ceea ce ar înseamna că ea fie va fi închisă singură, fie alături de femei care au comis fapte asemănătoare și ar fi păzită de mai mulți polițiști de penitenciar.

„Statutul de persoană care necesită protecție presupune participarea la toate activitățile din penitenciar (inclusiv munca – dacă fostul politician optează pentru această posibilitate) cu asigurarea gradului necesar de protecție, atât din punct de vedere al demnității umane, cât și al siguranței proprii”, arată sindicatul lucrătorilor din penitenciare.

penitenciarul targsoru nou
Penitenciarul Târgșorul Nou de lângă Ploiești este o închisoare pentru femei Foto: anp.gov.ro

Cum arată o cameră din penitenciarul femeilor

Camerele de deţinere asigură fiecărei persoane pat individual, sunt dotate cu mobilier specific, instalaţii de încălzire şi utilităţi igienico-sanitare, astfel încât fiecare persoană deținută să aibă acces permanent la apă potabilă și zilnic la apă caldă, acces nerestricționat și permanent la grupurile şi instalaţiile sanitare pentru satisfacerea nevoilor fiziologice și a celorlalte nevoi specifice genului, ori de câte ori este necesar, în condiţii de igienă şi intimitate.

Spațiile de deţinere sunt amenajate, astfel încât să permită iluminatul natural şi artificial precum şi aerisirea optimă a acestora. În fiecare cameră sunt montate mese pentru servirea hranei, rafturi pentru depozitarea produselor, cuiere şi bănci, iar în baie rafturi pentru păstrarea încălţămintei. Celelalte bunuri de folosinţă îndelungată sunt păstrate la magazia penitenciarului unde deţinutele au acces conform programului stabilit.

Grupurile sanitare sunt dotate cu chiuvetă, duș, oglindă, etajeră şi vas WC, compartimentate astfel încât să asigure intimitatea persoanelor custodiate. Cabinele de toaletă sunt despărţite de grupul sanitar prin intermediul uşilor PVC, având asigurată ventilaţie naturală printr-o fereastră.

Accesul la apă potabilă este asigurat permanent, prin racordarea Penitenciarului Ploiești-Târgșorul Nou la o sursă autorizată proprie. Calitatea apei, este certificată periodic prin buletine de analiză, scopul fiind acela ca valorile să corespundă normelor în vigoare.

Apa caldă este distribuită în cadrul tuturor secțiilor de deținere, zilnic, în intervalul orar stabilit prin programul aprobat de directorul locului de deținere.

Elena Udrea va avea puse la dispoziție articole de cazarmament (saltea, lenjerie de pat, pătură și pernă), conform normativului existent și valabil pentru toate persoanele condamnate din sistem.

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) consideră că Elena Udrea va beneficia, în închisoare, de condiții mult mai bune decât beneficiază bătrânii din azile, copii din orfelinate și bolnavii din spitalele din rețeaua Ministerului Sănătății, categorii sociale care decontează, în prezent, milioanele de euro furate de fostul politician”, conchid în finalul comunicatului sindicaliștii din FSNAP.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x