Friday, March 29, 2024

DUBLĂ ISTORICĂ! Incredibilul David Popovici câștigă al doilea AUR mondial, după un finiș de senzație! Primul înotător campion la 100m și 200m după 49 de ani

Must Read

FABULOS! David Popovici, la doar 17 ani, a câștigat a doua medalie la Campionatele Mondiale de natație, în finala probei de 100 de metri liber, considerată regina înotului! 47.58 a fost timpul scos de fenomenul sportului românesc!

  • Luni, David Popovici a cucerit medalia de aur în proba de 200 de metri liber. Atunci a devenit primul campion mondial din istoria României, stabilind al 4-lea timp din istoria probei!
  • Reporterii GSP Roxana Fleșeru și Raed Krishan (foto) sunt prezenți la Budapesta și transmit toate informațiile importante de la Campionatele Mondiale de natație

Începând cu 19:22, David a intrat în bazin pentru ultima sa cursă de la aceste Campionate Mondiale. Pe culoarul al 4-lea, cel al favoritului, David a pornit bine și reușit un finiș excepțional, întrecându-i în ultimele clipe pe francezul Maxime Grousset (47.64 – 23 de ani) și pe canadianul Liendo Edward (47.71 – 19 ani).

David a oprit cronometrul la 47.58 secunde, mărind ritmul exact când conta, pe final, în ultimele clipe! 

Podiumul probei de 100 metri liber

DUBLĂ ISTORICĂ! Incredibilul David Popovici câștigă al doilea AUR mondial, după un finiș de senzație! Primul înotător campion la 100m și 200m după 49 de ani

David Popovici, a doua medalie de aur la Campionatul Mondial de la Budapesta: „Vă iubesc pe toți!”

Astfel, David Popovici și-a respectat statutul de mare favorit la Mondialele de Natație de la Budapesta și a bifat o performanță uluitoare. În toată istoria acestei competiții, un singur om a reușit să câștige probele de 100 și 200 metri liber la aceeași ediție și acesta este americanul Jim Montgomery, care a făcut acest lucru tocmai în 1973, la prima ediție a CM, desfășurată la Belgrad.

- Advertisement -

Câștigătorii curselor de 100 m și 200 m liber la CM

AN 100 m 200 m
1973 Jim Montgomery (SUA) Jim Montgomery (SUA)
1975 Andy Coan (SUA) Tim Shaw (SUA)
1978 David McCagg (SUA) Bill Forrester (SUA)
1982 Jörg Woithe (Germania) Michael Gross (Germania)
1986 Matt Biondi (SUA) Michael Gross (Germania)
1991 Matt Biondi (SUA) Giorgio Lamberti (Italia)
1994 Alexander Popov (Rusia) Antti Kasvio (Finlanda)
1998 Alexander Popov (Rusia) Michael Klim (Australia)
2001 Anthony Ervin (SUA) Ian Thorpe (Australia)
2003 Alexander Popov (Rusia) Ian Thorpe (Australia)
2005 Filippo Magnini (Italia) Michael Phelps (SUA)
2007 Filippo Magnini (Italia), Brent Hayden (Canada) Michael Phelps (SUA)
2009 César Cieo Filho (Brazilia) Paul Biedermann (Germania)
2011 James Magnussen (Australia) Ryan Lochte (SUA)
2013 James Magnussen (Australia) Yannick Agnel (Franța)
2015 Ning Zetao (China) James Guy (Marea Britanie)
2017 Caeleb Dressel (SUA) Sun Yang (China)
2019 Caeleb Dressel (SUA) Sun Yang (China)
2022 David Popovici (România) David Popovici (România)

În semifinale, David a înotat cele două lungimi de bazin în 47,13. Recordul în această probă, 46,91, datează încă din 2009, din vremea costumelor de poliuretan, și îi aparține brazilianului Cesar Cielo.

Caeleb Dressel, campionul olimpic al probei de 100 de metri liber, s-a retras înaintea semifinalelor, din cauza problemelor medicale. Era marele rival al lui David Popovici. Americanul se calificase cu al doilea timp în semifinale.

Debutant la Mondialele de seniori, Popovici a adus primele titluri mondiale în bazin olimpic pentru înotul masculin românesc. Țara noastră mai avea până acum două medalii de aur, cucerite de Tamara Costache (50 metri liber, în 1986) şi Diana Mocanu (200 metri spate, în 2001).

Vară încărcată pentru David Popovici

Pentru înotătorul legitimat la Dinamo și în vârstă de 17 ani este doar prima competiție importantă a acestei veri, el urmând să mai participe și la Europenele de juniori de la Otopeni (5-10 iulie), la Campionatele Europene de la Roma (11-17 august) şi la Mondialele de juniori de la Lima (30 august-4 septembrie).

Cu mai puțin de o oră înainte de startul finalei, David Popovici a intrat în bazin pentru a se antrena preț de un sfert de oră. Sportivul român a părut relaxat, fiind surprins în timp ce zâmbea de fotoreporterul GSP Raed Krishan prezent la Budapesta. 

Apoi, Popovici a discutat cu antrenorul lui și a mers la vestiare, unde va pune la punct ultimele detalii înainte de cursa care va începe la 19:22.

„Nu mă așteptam, dar am luptat și am fost pozitiv pe parcursul cursei. Cred că sunt mai mândru de medalia de la 200 de metri liber. E doar începutul, avem foarte mult de muncă în fața noastră”, a fost reacția scurtă a lui Popovici, la interviul acordat în limba engleză.

Ulterior, în limba română, Popovici le-a transmis un mesaj spectatorilor români prezenți în sala de la Budapesta: „Vă iubesc pe toți și mulțumesc pentru că v-ați uitat”, a spus Popovici, care a fost ovaționat la scenă deschisă de cei din tribune.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x