Miliardarul american Elon Musk a fost dat în judecată pentru 258 de miliarde de dolari de către un investitor în Dogecoin, care l-a acuzat că a condus o schemă piramidală pentru a susține această criptomonedă.

Ce acuzații i se aduc șefului Tesla?

Într-o plângere depusă la un tribunal federal din Manhattan, reclamantul Keith Johnson, i-a acuzat pe Musk, compania de automobile electrice Tesla și compania de spațială SpaceX de escrocherie pentru că au promovat Dogecoin și au crescut prețul activului, pentru ca apoi să lase prețul să se prăbușească. Musk este CEO atât al Tesla, cât și al SpaceX.

„Inculpații erau conștienți încă din 2019 că Dogecoin nu avea nicio valoare, dar au promovat Dogecoin pentru a profita de pe urma tranzacționării sale”, se arată în plângere. „Musk și-a folosit poziția de cel mai bogat om din lume pentru a opera și manipula schema piramidală Dogecoin pentru profit, expunere și amuzament”, se mai arată în plângere, potrivit Reuters.

- Advertisement -

Plângerea reunește, de asemenea, comentarii de la Warren Buffett, Bill Gates, dar și alții care pun la îndoială valoarea criptomonedelor.

Tesla, SpaceX și un avocat al lui Musk nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii. De asemenea, un avocat al lui Johnson nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii cu privire la ce dovezi specifice are sau se așteaptă să aibă clientul său care să arate faptul că Dogecoin nu are valoare și că inculpații au condus o schemă piramidală.

Reclamantul cere 258 de miliarde de dolari

Johnson solicită daune de 86 de miliarde de dolari, reprezentând scăderea valorii de piață a Dogecoin din mai 2021, și vrea ca suma să fie triplată. De asemenea, el vrea să îl împiedice pe Musk și companiile sale să promoveze Dogecoin și un judecător să declare că tranzacționarea acesteia este un joc de noroc în conformitate cu legislația federală și cea din New York .

Plângerea spune că vânzarea Dogecoin a început în jurul datei în care Elon Musk a fost gazda emisiunii „Saturday Night Live” de la NBC și, jucând rolul unui expert financiar fictiv într-un segment „Weekend Update”, a numit Dogecoin „o escrocherie”.

În februarie 2021, Tesla a anunțat că a cumpărat Bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari și, pentru o scurtă perioadă de timp, a acceptat moneda drept plată pentru vehicule.

Dogecoin s-a tranzacționat joi la aproximativ 5,8 cenți, în scădere față de vârful său din mai 2021, de aproximativ 74 de cenți.

Sursa: capital.ro