Se extinde războiul?! Franţa, gata să participe la o „operaţiune” care să permită deblocarea portului Odesa

Așadar, președinția franceză a subliniat că dorește ca Ucraina să câștige în conflictul pornit de Rusia, astfel încât „integritatea teritorială să fie restabilită”.

„După cum preşedintele a avut ocazia să spună, noi vrem victoria Ucrainei. Vrem ca integritatea teritorială a Ucrainei să fie restabilită. Vrem ca acest conflict, ca acest război al Rusiei împotriva Ucrainei să înceteze cât mai curând posibil şi să se angajeze o negociere care va permite nu numai restabilirea integrităţii şi suveranităţii Ucrainei ci şi luarea în considerare a unui anumit număr de alte elemente foarte importante precum justiţia tranziţională, precum plata de daune de război”, a transmis Palatul Elysee.

Declaraţiile lui Emmanuel Macron au aruncat o umbră asupra poziţiei Franţei, suspectată de unii aliaţi din Europa de Est că vrea să obţină înainte de toate o încetare a focului în conflict, cu riscul de a accepta anumite cuceriri teritoriale ruseşti, scrie afp.com

- Advertisement -

Alţi europeni, precum britanicii şi balticii, fac apel la rândul lor la o susţinere militară occidentală sporită faţă de Ucraina pentru a o ajuta să obţină victoria, respingând orice concesie teritorială faţă de Rusia, inclusiv asupra Crimeei.

„Cucerirea militară a unor teritorii străine nu poate fi acceptată în nicio condiţie. Noi spunem pur şi simplu că trebuie ca Ucraina să fie victorioasă în această afacere”, a transmis Palatul Elysée.

Franţa este gata să participe la o operaţiune

De asemenea, Franţa este gata să participe la o „operaţiune” care să permită ridicarea blocadei asupra portului Odesa şi exportarea cerealelor ucrainene spre ţările care au nevoie de ele, în legătură cu ONU, a mai precizat preşedinţia franceză.

„Suntem la dispoziţia părţilor pentru realizarea unei operaţiuni care ar permite accesul în portul Odesa în deplină securitate, respectiv de a putea trece navele în pofida faptului că marea este minată”, a declarat un consilier prezidenţial.

Trebuie ca „aceste cereale exportate de Odesa să poată merge pe pieţele în care sunt aşteptate la preţuri rezonabile, în special pentru ţările africane”, a subliniat el.

Sursa: capital.ro