Vestea momentului despre Vladimir Putin. Fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoşenko, susţine că liderul de la Kremlin este hotărât să intre în istoria Rusiei alături de Stalin şi Petru cel Mare. Ea a apreciat că există o şansă istorică pentru a-l opri.

Fostul premier al Ucrainei l-a descris pe Vladimir Putin ca fiind „absolut raţional, rece, crud, întunecat”.

Comentariile oficialului ucrainean au fost făcute într-un interviu exclusiv pentru The Guardian. În declarația dată, Timoşenko a respins sugestia că preşedintele rus ar fi „nebun”.

Putin acționează după propria sa logică întunecată

- Advertisement -

„El acţionează după propria sa logică întunecată. El este condus de această idee de misiune istorică – să creeze un imperiu. Acesta este ţelul lui. Vine dintr-o dorinţă şi o credinţă interioară profundă”, a comentat Iulia Timoşenko.

Trebuie menționat că Iulia Timoşenko este un lider al revoluţiei portocalii din 2004, care a deținut de două ori funcția de prim-ministru. Ea a avut mai multe întâlniri cu Putin. Au purtat negocieri în 2009, după ce Putin, pe atunci prim-ministru, a întrerupt alimentarea cu gaze către Ucraina. Timoşenko a candidat pentru preşedinţia Ucrainei în 2010, 2014 şi 2019, dar fără succes.

Din perspectiva unei persoane care s-a intersectat cu liderul de la Kremlin, Timosenko a arătat că Putin a fost „întotdeauna precaut, fiind antrenat de şcoala KGB”. Potrivit acesteia, pentru Vladimir Putin nu a existat şi nu există naţiunea ucraineană.

Iulia Timoşenko, despre ambițiile liderului de la Kremlin

„Ambiţiile sale au depăşit ocuparea teritoriului ucrainean şi răsturnarea guvernului său pro-occidental, pro-NATO”, a sugerat Timoşenko. „Scopul său geopolitic a fost să preia Belarus, Georgia şi Moldova şi să controleze Europa Centrală şi de Est , inclusiv statele baltice, aşa cum a făcut Moscova în era sovietică”, a spus ea.

„Guvernul rus m-a considerat întotdeauna drept un duşman”, a spus Timoşenko.

Ea a subliniat sprijinul ei pentru aderarea Ucrainei la UE şi NATO. La alegerile prezidenţiale din 2010, ea s-a opus politicilor corupte şi autoritariste ale lui Viktor Ianukovici, preşedintele ucrainean care a fost susţinut de Moscova. Timosenko a dat vina pentru înfrângerea ei din alegeri pe preşedintele în exerciţiu la acea vreme, Viktor Iuşcenko, un fost aliat al revoluţiei portocalii. În anul următor, Ianukovici a închis-o pe Timoşenko din motive politice.

„Putin şi Ianukovici m-au închis. Ianukovici a fost întotdeauna marioneta lui Putin”, a spus ea.

Timosenko a ieşit din închisoare în 2014, când Ianukovici a fugit la Moscova după protestele anticorupţie de la Kiev pe durata Euromaidanului.

Ea a făcut câteva comentarii privind războiul din Ucraina.

„Este o mare bătălie pentru teritoriul ucrainean şi libertatea noastră. Este o şansă istorică pentru lumea liberă de a opri acest rău”, a punctat fostul prim-ministru referindu-se la conflictul provocat de Rusia.

Sursa: capital.ro