Volodimir Zelenski pierde teritoriu după teritoriu în fața armatei ruse, așa cum se prefigura încă din februarie, în timp ce sancțiunile economice anti-Moscova sunt ca un bumerang pentru UE. Între timp, Vladimir Putin consolidează parteneriatele cu statele din zona BRICS. Acestea sunt puternice semnale de alarmă pentru Occident, avertizează The Guardian.
Presa occidentală a început să fiarbă. Celebra publicație britanică, The Guardian, nu vede cu ochi buni abordarea Occidentului în relația cu Rusia, pe fondul conflictului militar din Ucraina. Editorialistul senior Simon Jenkins a realizat articolul „Rubla se ridică, iar Putin e mai puternic ca niciodată. Sancțiunile noastre trebuie retrase”, în care a punctat toate problemele strategiei occidentale.
„Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei sunt măsura cea mai prost concepută și cea mai contraproductivă din istoria internațională recentă. Ajutorul militar pentru Ucraina este justificat, însă războiul economic este ineficient împotriva regimului de la Moscova și devastator pentru țintele sale involuntare. Prețurile mondiale la energie explodează, inflația urcă până la cer, lanțurile de aprovizionare sunt în haos și milioane de oameni sunt lipsiți de gaze, cereale și îngrășăminte. Totuși, barbaria lui Putin nu face decât să se agraveze – la fel ca și controlul asupra propriului popor”, a notat Jenkins.
Editorialistul britanic susține că liderii politici nu se gândesc la popor. În schimb, în Marea Britanie se derulează o adevărată campanie de manipulare și propagandă, pe ideea „nu încurajezi războiul, ești putinist!”.
„A critica sancțiunile occidentale echivalează aproape cu anatema. Analiștii din domeniul apărării sunt muți în privința acestui subiect. Think-tankurile tac mâlc. Liderii britanici potențiali, Liz Truss și Rishi Sunak, se întrec în retorică belicoasă, promițând sancțiuni și mai aspre, fără a sufla o vorbă despre rațiunea acestora. Dacă încerci să arăți puțin scepticism pe acest subiect, vei fi crucificat ca ‘putinist’ și anti-ucrainean. Sancțiunile sunt strigătul de război al cruciadei occidentale”, a mai punctat britanicul.
Condiții de trai din ce în ce mai grele în SUA, Marea Britanie și UE
Jurnalistul se gândește la ceea ce este mai rău. Vladimir Putin nu va ezita să folosească la capacitate maximă arma economică.
„Factura la gaze în Marea Britanie s-a triplat în mai puțin de un an. Marea beneficiară e nimeni alta decât Rusia, ale cărei exporturi spre Asia au crescut enorm, aducându-i balanța de plăți la un surplus fără precedent. Rubla este una dintre cele mai puternice monede din lume anul acesta, întărindu-se din ianuarie cu aproape 50%. Bunurile din străinătate ale Moscovei au fost înghețate, iar oligarhii săi și-au mutat iahturile, însă nu există nici un semn că Putin s-ar sinchisi. Nu are un electorat pentru care să fie îngrijorat (…)
Între timp, Occidentul și cetățenii săi au fost aruncați în recesiune. Conducerea politică a fost zdruncinată iar insecuritatea s-a răspândit în Marea Britanie, Franța, Italia și Statele Unite. Însetate după gaze, Germania și Ungaria sunt gata să danseze după cum le cântă Putin. Costul vieții crește peste tot. Cu toate acestea, nimeni nu îndrăznește să pună întrebări despre sancțiuni. Ar fi un sacrilegiu să li se recunoască eșecul, ori măcar să se conceapă retragerea lor”, a concluzionat editorialistul.
Între timp, Rusia a anunțat SUA că armata rusă își va atinge obiectivele militare, mai devreme sau mai târziu.
Sursa: romaniatv.net