Thursday, March 28, 2024

Grâul românesc ar putea fi tranzacționat la bursa de la Chicago. În ce stadiu sunt negocierile

Must Read

Operatorul bursier american CME Group Inc. analizează posibilitatea de a introduce noi contracte futures pe grâu, în ideea de a modifica actualul contract pentru grâul din regiunea Mării Negre din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, informează Bloomberg.

Bursa de la Chicago, una din cele mai mari platforme mondiale de tranzacţionare pentru derivate, a început consultările cu traderii şi brokerii cu privire la introducerea unui contract pentru grâu românesc, au declarat mai multe surse din apropierea acestui dosar. Sursele adaugă că nu a fost luată încă o decizie finală şi este posibil ca la finalul discuţiilor să nu fie introdus un nou produs.

Aceste discuţii vin după ce interesul pentru actualul contract pentru grâul din regiunea Mării Negre, bazat pe preţul grâului rusesc, s-a prăbuşit ca urmare a invadării Ucrainei în februarie. Chiar dacă actualul contract futures este decontat în numerar, mulţi traderi de cereale şi procesatori agricoli au evitat orice tranzacţii care implică produse ruseşti.

Noul contract pentru grâul românesc ar urma să fie unul decontat în numerar şi bazat pe o estimare de preţ furnizată de S&P Global Platts, au adăugat sursele citate de Bloomberg. Negocierile sunt însă într-o etapă preliminară şi cele mai recente ştiri cu privire la plecarea primei nave încărcate cu cereale din porturile ucrainene ar putea calma îngrijorările participanţilor de pe piaţă care preferă să continue cu actualul contract.

- Advertisement -

Lansat în 2017 de CME, contractul futures pentru grâul din regiunea Mării Negre a devenit un indicator de referinţă pentru cerealele din regiune până la izbucnirea războiului din Ucraina, însă numărul contractelor încheiate s-a prăbuşit după ce invazia rusească în Ucraina a perturbat livrările de cereale din grânarul Europei. Acest contract este decontat în numerar şi bazat pe o estimare de preţ furnizată de S&P Global Platts pentru grâul rusesc încărcat în portul Novorossiysk.

Nu este pentru prima dată când CME se confruntă cu dificultăţi în ceea ce priveşte contractele futures cu cerealele din regiunea Mării Negre. Bursa de la Chicago a introdus un contract cu livrare fizică în 2012, doar pentru a renunţa la el în 2019, după ce nu a reuşit să genereze interes. Instabilitatea politică din regiunea Mării Negre face încă dificilă lansarea de contracte în regiune. Rusia a invadat Crimeea în 2014 şi acum a lansat un război total împotriva Ucrainei.

Sursa: ziare.com
- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Numărul victimelor în atacul de la Moscova a depășit 60 de morți și peste 100 de răniți. Rușii anchetează un act terorist | ISIS...

Numărul victimelor ucise în atacul armat de lângă Moscova a depășit 60, a declarat Comitetul de Investigații al Rusiei....
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x