Friday, December 6, 2024

Mircea Coșea, revoltat după ce FMI a cerut guvernelor europene să nu-și mai sprijine cetățenii în criza energetică: „E paralel cu realitatea! / România a acceptat aproape tot”

Must Read

Avertismentul FMI pentru guvernele din Europa, prin care a fost cerută retragerea sprijinului oferit cetățenilor, pe fondul crizei energetice, îl nemulțumește pe economistul Mircea Coșea. 

Fostul ministru al Economiei a criticat poziția Fondului Monetar Internațional (FMI), care a ținut să ceară fără menajamente liderilor politici din Europa să retragă sprijinul cetățenilor, pentru plata facturilor uriașe la energie.

Curentul electric s-a scumpit brusc în Europa, iar FMI vrea ca cetățenii să fie cei care suportă consecințele. Practic, s-a cerut ca din cauza prețurilor nejustificate, oamenii să fie nevoiți să facă economie la energie. Acest discurs a atras o replică tăioasă din parte cunoscutului profesor universitar, Mircea Coșea.

În opinia economistului, FMI s-a îndepărtat cu mult de obiectivele inițiale asumate, la înființare.

- Advertisement -

„Fondul Monetar Internațional de câțiva ani este pe o linie paralelă cu realitatea. Nu renunță la anumite abordări care sunt foarte dure și nu are în vedere un fapt foarte simplu și anume că până la urmă, organizațiile acestea de tip internațional au fost create după ce de-al Doilea Război Mondial, tocmai pentru a sprijini populația.

Economia are diferite sarcini, ea lucrează cu cifre, compară, împarte că până la urmă economia este o știința și este baza unei politici care trebuie să sprijine populația.

În condiții de resurse minime, economia ar trebui să găsească soluții ca populația să aibă o acoperire cât mai bună a necesității.

Dacă Fondul Monetar Internațional părăsește populația, mă întreb de ce mai avem nevoie de guverne. Atunci ce fac guvernele? Se ocupă numai de Ucraina?”, a declarat Mircea Coșea, pentru Antena 3.

Economistul Mircea Coșea: „Nu cred că guvernele din Europa vor asculta indicațiile FMI / România e un caz special”

În plus, reputatul economist a subliniat marea greșeală făcută de România în ultimele trei decenii în raport cu FMI, faptul că a acceptat o poziție complet obedientă.

„Eu aș prefera să nu includ în România în această situație, pentru că România e un caz special. România nu a avut niciodată o poziție clară, bine gândită, în legătură cu negocierea pe care a avut-o cu Fondul Monetar Internațional.

A acceptat aproape tot. Însă nu cred în această lume, în această situație, că guvernele vor asculta indicațiile Fondul Monetar, ba din contră, văd contrar.

Uitați-vă ce se întâmplă în Franța, Guvernul face eforturi extraordinare pentru a ajuta populația. Pe același drum merge Spania şi țările centrale europene, nu mai vorbesc de Ungaria.

Deci e foarte complicat și chiar periculos să lași populația de capul ei în aceste situații, deși sunt total de acord că în aceste condiții trebuie să îţi iei o responsabilitate la nivel individual, pentru că ministrul de Finanțe nu poate să vină acasă la tine fiecare zi”, a mai punctat Coșea.

Sursa: romaniatv.net

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Ionuț Bindea, CEO ROCA Industry: ESG nu este o secțiune opțională, ci o componentă cheie a deciziilor noastre zilnice și a planificării pe termen...

Care sunt principalele provocări și oportunități pentru companii odată cu implementarea noilor standarde ESRS și cum influențează acestea raportarea...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x