Tuesday, March 19, 2024

România devine mai importantă: sunt milioane de tone de grâu, porumb şi floarea-soarelui care nu se mai regăsesc în Ucraina în acest sezon

Must Read

România are excedent la producţia agricolă, care devine tot mai importantă în lume, iar contextul actual aduce un beneficiu economic şi de poziţionare.

România are şanse multiple să devină un jucător important pe piaţa mondială a cerealelor, nu doar pe cea europeană, în con­textul în care Ucraina, cel mai mare exportator de porumb din Europa şi al treilea cel mai mare exportator de grâu, estimează o scădere de 40% a recoltelor pentru cele două culturi, potrivit USDA, de­parta­mentul de agricultură al SUA.

„Sunt milioane de tone de grâu, porumb şi floarea-soa­relui care nu se mai regăsesc în Ucraina în acest sezon faţă de sezonul trecut. Aşadar, România devine mai impor­tantă, deşi vedem că suferă, la rândul său, prin reducerea randamentelor din cauza secetei. Se culege mai devreme, ceea ce înseamnă că producţia la hectar variază foarte mult şi vedem scăderi de 20-30% ale randamentului. Însă, România are excedent la producţia agri­colă, care devine tot mai impor­tantă în lume, iar contextul actual aduce un beneficiu economic şi de poziţionare. Dacă lucrăm optim şi irigăm suprafeţele, avem un potenţial şi mai mare de export“, a spus Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul XTB România, companie cu 20 de ani de experienţă în pieţele financiare. El a fost prezent în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania.

Anul trecut, România a avut cel mai bun an agricol şi a produs 34 de milioane de tone de cereale şi a fost pe primul loc în UE la exporturile de porumb în sezonul trecut, cu 4,3 milioane de tone, asigurând 70% din exporturile UE, conform datelor Comisiei Europene. La grâu, România a fost al doilea exportator din UE, după Franţa, şi a asigurat 25% din exporturi.

- Advertisement -

România are o producţie de grâu în acest an de 9 milioane de tone, conform primelor aşteptări ale fermierilor, iar producţia de porumb este estimată la 8 milioane de tone, faţă de estimarea iniţială de 14 milioane de tone, conform lui Claudiu Cazacu. Însă, deşi există această scădere a producţiei, România produce dublu faţă decât consuma, iar astfel poate exporta în continure.

„Ceea ce se întâmplă acum este un fenomen care se adună în timp. (…) Vedem că lucrurile arătau mai bine în ianuarie faţă de cum arată acum, dar ştim că în ultimii ani tendinţa a fost de a vedea tot mai multă secetă şi acesta este doar unul dintre pericolele care îi pândesc pe fermieri. Încălzirea climatică este unul dintre cele mai dure şi am putea spune că anul trecut agricultorii au beneficiat de preţuri nesperat de mari, a existat o compensare pentru costurile secetei din 2020. Acum, lucrurile nu arată dramatic, dar seceta şi-a pus amprenta asupra agriculturii şi este de dorit ca ploile să vină în curând“, a afirmat Cazacu.

În condiţii normale, fără secetă şi război, 75% din producţia de cereale a Ucrainei este exportată, iar prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, treceau 90% din exporturile de cereale şi seminţe oleaginoase şi aproximativ o treime din exporturi sunt destinate Europei, Chinei şi, respectiv, Africii, conform datelor Comisiei Europene.

Producţia de grâu din Ucraina pentru anul acesta este estimată la 19,5 milioane tone, în scădere cu 41% faţă de anul trecut, estimările incluzând şi producţia estimată din Crimeea. La porumb Ucraina se aşteaptă la 25 de milioane de tone în acest an, în scădere cu 40% faţă de anul trecut, conform datelor USDA.

Puteti investi la bursa prin platformele:

Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!

binance-banner-1024x127.jpg


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

Un antreprenor argeșean deschide cea mai mare fabrică de prelucrare a lânii din Europa!

În decembrie 2022, în localitatea Costești , județul Argeș, antreprenorul Cristian Mercioniu a pus în funcțiune o fabrică de...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x