Sunday, November 27, 2022

Ultimul interviu al lui Mihail Gorbaciov: „Americanilor li s-a urcat la cap!”. Fostul președinte rus a regretat deciziile sale, fix înainte de a începe războiul din Ucraina

Must Read

Mihail Gorbaciov, președintele URSS care și-a dat mâna cu Ronald Reagan pentru încheierea Războiului Rece, a regretat în ultima parte a vieții compromisurile pe care le-a făcut față de SUA. 

Prin dezmembrarea URSS, Mihail Gorbaciov a stabilit îndepărtarea „Cortinei de Fier”. „Perestroika” a însemnat schimbări majore la nivel mondial, inclusiv sporirea autorității Statelor Unite.

În cel mai recent interviu oferit de către fostul lider URSS, din decembrie 2021, la 30 de ani de la destrămarea marelui imperiu, Mihail Gorbaciov a vorbit cu regret despre deciziile asumate în trecut.

Înainte de începerea războiului din Donbas, când rușii aveau trupele la granița Ucrainei, Mihail Gorbaciov ataca „aroganța SUA” și intenția Occidentului de a construit „un imperiu”, care s-a concretizat în extinderea NATO.

- Advertisement -

„Aceasta li s-a urcat la cap, aroganţa, autosatisfacţia, ei (americanii) s-au proclamat câştigători în Războiul Rece, în condiţiile în care împreună am salvat lumea de la confruntare”, a declarat Gorbaciov, în ultimul interviu acordat în decembrie agentiei de presă de stat Ria Novosti.

„Cum se poate spera la relaţii de echitate cu SUA, cu Occidentul în această situaţie?”, a continuat Mihail Gorbaciov, care adenunțat „triumfalismul” Washingtonului.

Potrivit fostului lider sovietic, tabăra occidentală dorea „să construiască un nou imperiu, astfel s-a născut ideea extinderii NATO”.

Mihail Gorbaciov, criticat de către Vladimir Putin

Extinderea Alianţei Nord-Atlantice cu ţări din fostul bloc comunist în anii ’90 este, potrivit preşedintelui rus Vladimir Putin, cauza reală a crizei dintre Rusia şi Occident, pentru că, în opinia Kremlinului, NATO este principala ameninţare la adresa securităţii strategice a Federaţiei Ruse.

Preşedintele rus a cerut în decembrie SUA şi aliaţilor lor să semneze tratate care interzic în special orice extindere viitoare a NATO, precum şi orice cooperare militară în ceea ce Rusia consideră a fi zona sa de influenţă. Evident, Washingtonul care consideră inacceptabile o serie dintre aceste revendicări.

Mihail Gorbaciov, fost președinte al URSS, a murit marți, la vârsta de 91 de ani. El a demisionat din funcţia de preşedinte al Uniunii Sovietice pe 25 decembrie 1991. Astfel, a fost marcat sfârşitul oficial al regimului comunist din Europa. În opinia lui Vladimir Putin destrămarea Uniunii Sovietice a fost „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea”.

Sursa: romaniatv.net

- Advertisement -


- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

- Advertisement -
0 commission RO V2
Latest News

The Most Watched YouTube Videos and How Much Revenue They Generated

Created in 2005, YouTube has become the world’s most popular video streaming service. With 2.5 billion users each month,...
- Advertisement -

More Articles Like This