O măsură controversată urmează să fie adoptată în Polonia. Conform acesteia, glumele despre Biserică sunt total interzise, iar cei care vor face acest lucru riscă până la doi ani de închisoare.

Strângerea de semnături a început deja în Polonia, fiind demarată de Ministerul Justiției și prevede revizuirea codului penal, astfel încât cei care fac glume despre biserică să fie pedepsiți cu închisoarea.

Până acum, inițiativa a adunat deja mai bine de 100.000 de semnături și are șanse mari să fie supusă la vot în Parlament. Demersul vine după ce, potrivit oficialilor din Polonia, biserica trebuie să fie protejată de astfel de glume, în contextul în care o parte a societății manifestă, ”un nivel ridicat de agresivitate față de biserică”.

Doi ani de închisoare pentru cei care fac glume despre Biserică

- Advertisement -

Totodată, măsura vine și după ce în urmă cu o lună de zile, o femeie din Polonia a primit o amendă de 420 de euro după ce a aruncat cu ouă în poarta unei biserici, în timpul unui protest față de interzicerea avortului.

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a comentat această măsură destul de controversată. El susține că sunt lucruri care trebuie reglementate în acest sens, însă măsura este una destul de drastică.

În același timp, el a mai subliniat faptul că fiecare instituție are dreptul de a fi respectată, indiferent de ce presupune acest lucru.

Reacția lui ÎPS Teodosie la măsura pe care Polonia vrea să o adopte

„Sigur că trebuie cumva, cândva reglementate aceste lucruri, adică credincioșii nu-i agresează pe cei necredincioși, nu-i ironizează, îi lasă în modul lor de a se comporta și necredincioșii trebuie să nu-i agreseze pe credincioși.

Cred că au întrecut măsura. De aceea ministrul justiției din Polonia s-a gândit la aceste inițiative, ca să nu mai existe aceste tensiuni între credincioși, necredincioși. De ce să fie instituția bisericii atât de blamată? Pentru că biserica se ocupă să facă bine oamenilor, să-i înfrățească să-i ajute, face asistență socială, nu face niciun rău. De ce să fie luată în râs?

Cred că oarecum se justifică toate acestea. Vor face ce vor considera, însă se justifică oarecum această atitudine agresivă. Fiecare instituție trebuie să fie respectată, iar libertatea de credință nu trebuie să fie batjocorită. Dacă Ministerul Justiției, ca și în Polonia, ar lua această atitudine, noi nu vom solicita.

Noi, ortodocșii, suntem foarte toleranți și întoarcem și obrazul celălalt, dar când se întrece măsura, iată, este bine să se oprească această avalanșă a râului, a ironiei, a batjocurei. Să fie oprite, că trebuie să trăim într-o atmosferă de armonie și de familie, nu de dușmănie și de batjocură”, a declarat ÎPS Teodosie potrivit antena3.ro.

Sursa: capital.ro