Thursday, April 18, 2024

Andrei Marga: “Ucraina este în granițe nefirești”

Must Read

După ce presa a scris pe larg despre declarațiile sale că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei și României, fostul ministru de externe Andrei Marga a revenit cu un drept la replică în care își susține afimrațiile.

„Ucraina este în granițe nefirești. Afirmațiile mele corespund adevărului istoric… PAfirmațiile mele corespund adevărului istoric, dreptului international și intereselor generale – dincolo de propaganda de azi care, poimâine, va fi socotită doar o eroare”, spune Marga.

Fostul ministru mai afirmă că România nu are ce căuta în acest conflict și că nu ar trebui să înfrunte vreo criză în plus, fie ea și energetică, din cauza conflictului.

Ambasada Ucrainei din România a reacționat pe contul ei de Facebook după declarațiile lui Marga:

- Advertisement -

„Regretăm că fostul ministru Andrei Marga al unui stat european și democratic face declarații care pun sub semnul întrebării principiile de bază ale dreptului internațional, în special inviolabilitatea frontierelor. Asigurarea respectului deplin pentru aceste principii este baza securității și stabilității pe continent.”, a scris ambasada.

Ucrainenii consideră că acest tip de declarații „nu sunt accepatibile în nicio circumstanță”.

Drept la replică transmis de Andrei Marga pentru Digi24:

“Într-o conferință publică susținută la Alba Iulia (14 septembrie 2022) am răspuns la o întrebare, venită din rândul celor prezenți, privind efectele conflictului din Ucraina asupra democrației. Nu sunt dintre aceia care nu văd realitățile sau gândesc una și spun alta, încât am reiterat cu claritate idei exprimate anterior, de această dată poate mai direct. În esență, a fost vorba de patru idei:

1. Conflictul din Ucraina nu se poate încheia decât printr-o înțelegere care să implice Rusia, SUA, Ucraina, Germania, Uniunea Europeană, China. Indiferent de cine “învinge”, nu va fi pace în Europa dacă nu se iau în seamă interesele de securitate ale fiecărei părți. Oricum, europenii vor fi cei care vor achita facturile de orice fel.

2. Ar trebui trase consecințe și din faptul că Ucraina este în granițe nefirești. După toate criteriile istorice și demografice, ea are de cedat teritorii vecinilor, în granițele cunoscute: României – Bucovina și județele, Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galicia, Rusiei – Dombasul.

3. Nu au suport iluziile, căci, în Ucraina actuală, până la democrație este un drum.

4. România nu are ce căuta în acest conflict. Ea nu ar trebui să înfrunte vreo criză în plus, fie ea și energetică, din cauza conflictului. Repet oricând afirmațiile rostite, căci ele exprimă adevărul cel mai simplu cu putință. Altfel, lucrurile se țin mai departe într-o criză absurdă, la care sunt, totuși, alternative.

Afirmațiile mele corespund adevărului istoric, dreptului international și intereselor generale – dincolo de propaganda de azi care, poimâine, va fi socotită doar o eroare. Cum era de așteptat, după aceste afirmații, s-au convocat tot felul de inși și s-a făcut mobilizarea mediatică pentru a le contracara. Nu sunt mișcat. Niciunul nu a adus vreun argument factual împotriva a ceea ce am spus. Este doar adevăr în afirmațiile mele și mi-am făcut datoria profesională, civică și morală să-l rostesc….”

Andrei Marga, acum în vârstă de 76 de ani, a fost ministru de externe în guvernul Ponta 1, ministru al educației în cabinetele Ciorbea, Vasile și Isărescu, dar și cel mai longeviv rector al Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, între anii 1993-2004 și 2008-2012. De asemenea, a condus și Institutul Cultural Român

Sursa: hotnews.ro

- Advertisement -


- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -
Latest News

TOKERO a închis runda de finanțare Private Sale de 1.4 milioane dolari pentru tokenul utilitar LevelUP

TOKERO, un exchange de criptomonede, a anunțat închiderea cu succes a primei runde de finanțare în regim privat, în...
- Advertisement -

More Articles Like This

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x