Rusia a lansat joi exerciții militare comune pe scară largă cu China, India și alte câteva țări în Orientul Îndepărtat, deși acestea au implicat mult mai puține trupe și echipamente decât în anii precedenți, în contextul invaziei de șase luni a Moscovei în Ucraina.

Un total de 50.000 de soldați vor participa la exercițiile militare Vostok-2022 (Est-2022) – față de 300.000 care au participat la aceleași exerciții în urmă cu patru ani.

Vostok-2022 va implica, de asemenea, 140 de avioane de război și 5.000 de echipamente militare, o fracțiune din cele 1.000 de avioane militare și 36.000 de echipamente văzute în 2018.

„Acesta va fi cel mai mic exercițiu la nivel strategic din ultimii ani, deoarece întregul potențial al forțelor terestre este angajat în operațiuni în Ucraina”, a declarat pentru Reuters Konrad Muzyka, directorul companiei de consultanță militară Rochan, cu sediul în Polonia, Konrad Muzyka.

- Advertisement -

Muzyka a estimat că până la 80% din efectivele districtului militar estic al Rusiei au fost desfășurate în Ucraina, spunând că este probabil ca armata rusă să nu angajeze mai mult de 15.000 de soldați pentru exercițiile militare Vostok din acest an.

Exercițiu militar de amploare în Rusia

Alături de China, Rusia și India, mai participă alte 11 țări, printre care Laos, Mongolia, Nicaragua, Algeria, Siria și o serie de foste state sovietice.

Vostok-2022 implică parașutiști, forțe de aviație, precum și trupe ale Serviciului Federal de Securitate (FSB), ale Serviciului Federal de Gardă (FSO) și ale Ministerului de Interne și ale Ministerului pentru Situații de Urgență în nouă poligoane de tragere din Orientul Îndepărtat al țării, potrivit Ministerului rus al Apărării.

India trimite un detașament de 75 de membri pentru exerciții, inclusiv trupe Gurkha și reprezentanți ai forțelor navale și aeriene, potrivit Bloomberg.

Militarii chinezi prezenți la exerciții vor include forțe militare, aeriene și navale

Ministerul rus al Apărării afirmă că forțele navale ale celor două țări vor „asista trupele terestre” în zona de coastă din nordul și centrul Mării Japoniei și „vor apăra comunicațiile maritime și zonele de activitate economică maritimă”.

Beijingul și New Delhi au refuzat să critice invazia Moscovei în Ucraina, deși ambele țări au evitat să se expună la sancțiuni secundare prin acordarea de asistență militară Rusiei.

„Astăzi, soldați și ofițeri din 10 țări se află într-o singură formație, iar un total de 14 țări participă la exercițiu”, a declarat miercuri, la ceremonia de deschidere, ministrul adjunct al apărării din Rusia, Yunus-Bek Evkurov.

„Suntem legați nu doar de necesitatea de a consolida securitatea militară în apropierea granițelor noastre, ci și de relațiile de prietenie de lungă durată dintre țări”, a spus Evkurov.

Jocurile de război, care se vor desfășura până pe 7 septembrie, sunt împărțite în două etape, potrivit Ministerului rus al Apărării.

În primele trei zile vor avea loc exerciții pentru a exersa respingerea loviturilor aeriene inamice, angajarea focului cu acestea și desfășurarea de acțiuni defensive și ofensive.

Ultimele patru zile vor implica gestionarea unei „operațiuni strategice în direcția estică”, a precizat Ministerul Apărării.

Sursa: capital.ro